V Ostravě od začátku války přijali 10 tisíc Ukrajinců, ubytování nacházejí v rodinách

Moravskoslezský kraj – V ostravském registračním centru pro válečné uprchlíky na Černé louce ke dnešnímu dni odbavili přes 10 tisíc osob. Vedle víz, ubytování a bezplatného občerstvení mohou uprchlíci v centru získat české zdravotní pojištění, informace o sociálních dávkách i práci. Zřídit si tady mohou i účet v korunách, nebo využít psychologickou pomoc.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Ostravě prvních sedm dní sídlilo v budově Českého červeného kříže v Ostravě-Fifejdách, kde se pracovníci běžencům věnovali 12 hodin denně. Teprve přesun registračního centra na Černou louku a uvedení jeho provozu na 24hodinové směny umožnil plně pokrýt nápor příchozích Ukrajinců.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V posledním týdnu se denní počet nově příchozích pohybuje kolem dvou stovek. O bezproblémový chod centra se starají také příslušníci Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Hasiči jsou zároveň těmi, kdo speciálními autobusy a auty vozí žadatele až do místa jejich nových přechodných domovů v Moravskoslezském kraji.

„Potěšující je, že je stále běžencům k dispozici kapacita ubytování v rodinách, to znamená, že zatím nebylo potřeba začít využívat hromadná ubytování v tělocvičnách,“ sdělil pozitivní informaci Petr Kůdela.

Mezi žadateli o registraci v České republice jsou hlavně matky s dětmi. O jejich zábavu se vedle dvou dobře vybavených dětských koutků starají příležitostně zábavní klauni. „Zejména při foukání a modelování balonků okamžitě padnou jazykové bariéry u dětí,“ řekl dále mluvčí hasičů, Petr Kůdela.

Na místě je postaráno také o domácí mazlíčky, pro které je určen před budovou „A“ vyhřívaný stan hasičů. Dočasný azyl zde našlo už několik desítek zvířat, a to zejména psů a koček. Na své pány zvířata čekají v péči pracovníka Psího útulku Ostrava.