Asistenční centra pro uprchlíky v kraji pomohla už tisícům běženců. Teď upravují provozní dobu

OLOMOUCKÝ KRAJ – Olomoucký kraj upraví provozní dobu asistenčních center pomoci Ukrajině. Důvodem je klesající počet lidí, kteří z Ukrajiny prchají před válkou. Za měsíc svého působení pomohla už tisícovkám běženců.

„Centrum v Olomouci nově nabízí svoje služby od 7 do 19 hodin. I mimo tuto dobu bude samozřejmě otevřené – uprchlíkům nabídne ubytování i jídlo. Registraci si ale vyřídí až ráno od sedmi,” uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje. Asistenční centrum v Šumperku bude otevřené od 8 do 16 hodin. V případě potřeby může kraj provozní dobu obou center znovu upravit tak, aby zvládala odbavit zvýšený počet uprchlíků.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Olomoucký kraj byl jedním z prvních v Česku, který asistenční centra zřídil. Uprchlíci si v nich vyřídí zdravotní a sociální registraci, žádost o vízum, mohou využít služeb překladatele nebo psychologa. Zároveň získají kontakty na možné zaměstnavatele. „Přes registrační místa v kraji prošlo dosud 7 400 osob. Nadále probíhá krajská sbírka na pomoc válečným uprchlíkům, do které se může veřejnost zapojit. Aktuálně potřebujeme trvanlivé potraviny a drogistické zboží, jako jsou šampony, mýdla nebo hygienické pomůcky,” dodal hejtman Suchánek. Veškeré informace o sbírce najdete ZDE.