Hejtman Jan Grolich: 97 procent občanů kraje souhlasí s přijímáním uprchlíků

JIHOMORAVSKÝ KRAJ – Hejtman Jihomoravského kraje požádal občany o zpětnou vazbu pomocí dotazníku. Obdržel 627 odpovědí a odpovídal na nejčastější připomínky v nich.

Podle hejtmana 97 % respondentů souhlasilo s přijímáním uprchlíků. Je to v podstatě úplně stejné číslo, které vyšlo v pořádném sociologickém průzkumu pro Českou televizi. Prostě když je to potřeba, tak umíme pomoci. 88 % lidí říká, že kraj si zatím vede dobře, 63 %, že si dobře vede i vláda. Nejčastější dotazy byly tyto: Strach z rozdělování společnosti a šíření nepravdivých informací, dostupnost škol a školek, situace na pracovním trhu a životní úroveň, jestli to finančně zvládneme. „Pomoci druhému má smysl, i když za to nesklidíte chválu. A neztratí se to. Má to cenu. A vždycky je dobré mluvit o konkrétních lidech a jejich osudech a ne jenom tak obecně o uprchlících. Každý, kdo se dal do řeči s novou sousedkou na pískovišti, tak vidí celou věc úplně jinak. A hlavně nepodléhejte tomu, že se na sítích něco často píše.“ napsal hejtman Grolich.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Hodně lidí volalo po lepší komunikaci. „Podstatné jsou pro mě dvě věci. Prostě říkat pravdu. Nemůžu se schovávat a tvářit se, že všechno půjde hladce. Tak to nebude a čeká nás hodně těžkostí. Jsem ale přesvědčený, že to zvládneme. I tak se setkáte s nesmysly a je potřeba je sem tam vyvrátit. Co mi ale trochu vadí, je snaha rozdělovat to na „my“ a „oni“. Nejvíc mě to mrzí u dětí. Minulý týden jsem přijal pozvání do televizního pořadu Máte Slovo. Byl to teda zážitek. Musel jsem se hodně držet a možná to je někdy trochu vidět. Já prostě nedokážu rozlišovat děti podle toho, odkud přišly. Když tu jsou děti z Ukrajiny, tak to jsou přece taky naše děti. U koho jiného než u dětí bychom to měli být schopni říci,“ odpověděl hejtman.