Horní Blatná a Vlčí jámy, to je výlet pro dobrodruhy

Vydejte se s námi do Krušných hor za poznáním okolí starého hornického města Horní Blatná. Krajem protkaným sítí štol, šachet, propadlin a jam, který dýchá dávnou hornickou minulostí, vás provede naučná stezka Vlčí jámy. Čeká vás putování přes Ledovou jámu až na Blatenský vrch s rozhlednou. 

Kudy vede stezka Horní Blatná – Vlčí jámy?

Naučná stezka Horní Blatná – Vlčí jámy začíná na okraji města Horní Blatná, u Vavřincovy lavičky. Není to jen tak ledajaká lavička. Každého návštěvníka, takže určitě i vás, upoutá svým červeným zbarvením i obřími rozměry. Pokračujte po trase naučné stezky, označené zeleno bílým značením. Budete putovat územím, kde se nacházely jedny z nejvýznamnějších cínových dolů na Krušnohorsku. Okružní trasa je dlouhá necelé 4 km a cestou potkáte sedm informačních tabulí, které vás seznámí s městem Horní Blatná a především s přírodní památkou Vlčí jámy, hlubokou propadlinou po těžbě cínové rudy.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Přírodní památka Vlčí jámy. Foto: archív Hany Ulmové
Přírodní památka Vlčí jámy. Foto: archív Hany Ulmové

Když příroda čaruje, vznikne Ledová jáma a Vlčí jámy

Vlčí jámy jsou jedinečnou přírodní památkou na úbočí Blatenského vrchu. Je to skalnatá rokle, jejíž dno je plné zřícených balvanů a ve stěnách rokle zejí tmavé otvory slují. Jáma není dílem přírody, je pozůstatkem dolu Wolfgang a vznikla propadem poddolovaného terénu při těžbě cínu. Rostou zde vzácné druhy mechů a kapradin.

Ledová jáma je součástí Vlčí jámy a je pozůstatkem bývalého dolu sv. Jiří. Na dno zálomu můžete sestoupit po kamenných schodech s kovovým zábradlím. Vzhledem k profilu této průrvy se zde vytváří teplotní režim s velmi nepatrným oběhem vzduchu, takže i v letním období se zde, a to díky nahromaděnému studenému vzduchu, uchovává led.

Rozhledna Blatenský vrch. Foto: archív Hany Ulmové
Rozhledna Blatenský vrch. Foto: archív Hany Ulmové

Blatenský vrch (1043 m) s rozhlednou je další zastávkou při putování okolím Horní Blatné. Rozhledna je vysoká 21 m a po 9 kamenných a 68 dřevěných schodech vystoupáte na první vyhlídkovou plošinu. Na druhou plošinu musíte zdolat ještě dalších 17 schodů. Za výstup budete odměněni výhledem na Klínovec, Doupovské hory, Karlovy Vary, Tisovský vrch a Horní Blatnou. Otevírací doba rozhledny je omezená: květen až říjen denně od 10:00 do 17:00 hodin, listopad až duben soboty a neděle od 10:00 do 16:00 hodin.

Informační panel naučné stezky. Foto: archív Hany Ulmové
Informační panel naučné stezky. Foto: archív Hany Ulmové

Navštivte Muzeum Horní Blatná

Chcete se o těžbě cínu v Krušnohoří dozvědět ještě více? Navštivte Muzeum Horní Blatná, které se nachází v historickém, památkově chráněném hrázděném domě č. p. 127. Kromě historie tu na vás čekají cínové výrobky, minerály z okolí, velké modely města a rozhledny na Blatenském vrchu.

Místo výletu

Kraj: Karlovarský
Okres: Karlovy Vary
Město: Horní Blatná

Kontakt

Město Horní Blatná
Informační centrum
náměstí sv. Vavřince 1
36235 Horní Blatná
tel.: +420 353 892 768
e-mail: infohorniblatna@volny.cz
www.horni-blatna.cz

Tip na fajn výlet

Muzeum Mattoni vypráví příběh značky a jejího zakladatele Heinricha Mattoniho. Přijeďte do obce Kyselka v Karlovarském kraji poznat historii slavné minerální vody.

Vavřincova lavička v Horní Blatné. Foto: archív Hany Ulmové
Vavřincova lavička v Horní Blatné. Foto: archív Hany Ulmové