Města v Olomouckém kraji se chystají na jarní úklid

OLOMOUCKÝ KRAJ – Tak jako každý rok i letos proběhne pravidelná celostátní akce Ukliďme Česko. Po zimě se na pravidelné čištění ulic měst i jejich okolí chystají také města v Olomouckém kraji. Cílem je uklidit drobný nepořádek, ale také nelegální černé skládky.

Známá úklidová akce startuje v sobotu 2. dubna a účastnit se může každý. V prvé řadě je potřeba vytipovat si lokalitu a zaevidovat akci na webových stránkách akce. O činnost, která stojí především na dobrovolnících, je i letos velký zájem. Například  v Olomouci by úklidů během dubna mělo proběhnout přes čtyřicet.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V krajském městě se do jarního úklidu kromě dobrovolníků zapojí i město. Zúčastní se ho zástupci i zaměstnanci, kteří uklízejí vytipované pozemky ve vlastnictví města. „Magistrát navíc spolupracuje také se všemi komisemi městských částí, které se chtějí akce Ukliďme Česko zúčastnit. Evidujeme jejich požadavky a prostřednictvím technických služeb jim zajišťujeme sběrové pomůcky i následný svoz sesbíraného odpadu,“ říká náměstek olomouckého primátora pro městskou zeleň a odpadové hospodářství Otakar Štěpán Bačák. Ve spolupráci s Lesy České republiky probíhá také soutěž pro základní školy.

Také Přerov se chystá zapojit do akce. Jarní úklid je letos na většině míst naplánován na 2. dubna – a uklízet se bude v okolí Michalova a také v místních částech města. „V Přerově je 2. dubna v 9 hodin sraz u biologické stanice v Bezručově ulici. Počítá se s vyčištěním od nepořádku poměrně velké lokality – v blízkosti parku a obou lagun. Zajistíme pro dobrovolníky rukavice i odpadkové pytle,“ zve na akci Yvona Machalová z odboru životního prostředí města. Další úklidová četa se bude pohybovat v Předmostí. Rovněž 2. dubna v 9 ráno mohou zájemci přijít do prostoru bývalé cihelny, která má projít očistou – s sebou by měli mít pouze rukavice. Na úklid se chystají tuto sobotu i lidé z místní části Žeravice, Dluhonice, Henčlov, Čekyně a Lověšice. Kromě toho se zapojí i nejrůznější organizace, spolky, strany a hnutí.

Litovli se bude uklízet v jeden den, a to právě v sobotu 2. dubna. Pytle na sběr odpadků jsou k dispozici na Městském úřadě Litovel, odboru životního prostředí a v Turistickém informačním centru Litovel.