Video: Více o okolnostech obřího zásahu IZS na horské chatě Barborka

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ – Je čas okolo poledne a na horské chatě Barborka, jejíž okolí je touto dobou ještě pod sněhovou přikrývkou, se připravuje oběd. Nešťastnou náhodou zde ale začíná hořet a pro čtyřicítku krajských hasičů, zdravotníků a policistů je v pondělí 29. března 2022 vyhlášen poplach.

Řeč je o taktickém cvičení požáru známé horské chaty v Jeseníkách, při němž trénovaly zásah v extrémních podmínkách všechny krajské složky IZS. Na řadu tak přišla jízda pásového vozidla, evakuace lidí i záchrana zraněných, kteří se nadýchali kouře a utrpěli popáleniny.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

K Barborce vzdálené 1,3 km od velkého parkoviště v lyžařském centru Ovčárna dokázala kvůli sněhu dojet jen terénní vozidla opatřená pásy. „Hasiče z Ovčárny k Barborce dováželo k místu požáru hasičské pásové vozidlo PV-Hägglunds, které v přední a zadní části dokáže pojmout až 18 osob,“ uvedl mluvčí hasičů, Petr Kůdela.

Stejné vozidlo odvezlo opačným směrem postupně dva nadýchané zraněné figuranty i dalších 15 evakuovaných osob, které vozidlo rozvezlo do okolních chat. Třetího zraněného, kterým měl být popálený kuchař, dovezla dolů na Ovčárnu Horská služba Jeseníky na pojízdných nosítkách za svým sněžným skútrem spolu se zdravotníkem.

Na místě byl cvičně zakouřen prostor. Zásah končil kontrolou, zda jsou všechny vnitřní prostory horské chaty prázdné. Pode velením Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje si zásah u požáru Barborky nacvičili profesionální i dobrovolní hasiči z Bruntálu, Karlovy Studánky, Malé Morávky a Vrbna Pod Pradědem. Nechyběla ani Policie ČR, Horská služba Jeseníky a Zdravotnická záchranná služba MSK.

Video z akce: