Začíná rekonstrukce vodojemů na Žlutém kopci, město vybralo stavební firmu

BRNO – Pomalu začíná nákladná rekonstrukce tří vodojemů na Žlutém kopci, která si vyžádá částku téměř 133 milionů. Objekt bude poté zpřístupněn veřejnosti, počítá se také s propůjčením pro natáčení hollywoodských filmů.

„Projekt postupuje vpřed mílovými kroky – před rokem jsme vybrali projektanta, pana architekta Davida Prudíka, nyní už předáváme staveniště zhotoviteli. První dva vodojemy, označené jako 1 a 2, prozkoumají návštěvníci už letos na podzim. Pokud budou k dispozici finanční prostředky, tak by se kompletní areál s odpovídajícím zázemím pro návštěvníky mohl otevřít příští rok,“ informovala primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

A co vše se chystá? Památkově chráněný domek hlídače bude rozebrán, na místě vznikne suterén a poté replika původního domku, kde bude recepce a pokladna. Přibydou toalety, výtah pro invalidy a schodiště, ze kterého se dostanete do vodojemu číslo 1 a 3. Do vodojemu 2 bude vchod schodištěm z povrchu. Zapomenout se nesmí ani na elektroinstalaci a osvětlení, které doposud chybělo. Proměnu čeká i blízké okolí, upraví se stávající parkoviště, silnice, venkovní osvětlení, proběhne výsadba, nainstaluje se mobiliář. Nad vodojemy vznikne také městský parčík, který bude ve dne přístupný.

Město mělo nelehký úkol – splnit požadavky památkářů, kteří chtěli co nejmenší zásahy do objektu a hasičů, kteří dbali na požární bezpečnost. Nejtěžší bylo vyřešit vstupy, jelikož vodojemy musí mít každý dva. Zohlednit se musel i záměr konání prohlídek, kulturních akcí i filmového natáčení. Celkové náklady se vyšplhají na téměř 133 milionů korun, první etapa, ve které se rekonstruují vodojemy 1 a 2, bude dokončena do pěti měsíců, stavební práce na třetím vodojemu budou probíhat už za provozu prvních dvou a lhůta pro jejich dokončení je 12 měsíců.