Brnem se prohání zombie tramvaj

BRNO – Zombie tramvaj, která dnes vyjela do ulic Brna má za úkol informovat cestující o nebezpečí střetu s tramvajemi. Dopravní podnik má v plánu další kampaně, například nepozornost při přecházení, bezpečný nástup a výstup s kočárky nebo viditelnost na silnicích.

„Cílem kampaně Brnem bezpečně s DPMB je upozornit cestující, chodce, řidiče i děti na největší rizika spojená s cestováním po městě, ať už veřejnou dopravou, osobními vozy nebo pěšky. Osobně bych byla moc ráda, abychom se při pohybu městem všichni více soustředili a zamezili tak zbytečným nehodám, úrazům a škodám,“ řekla primátorka města Markéta Vaňková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V Brně došlo v minulém roce k 2397 nehodám, z toho zemřelo 6 osob, 70 vyvázlo s těžkým zraněním, 639 s lehkým. Autobusy, trolejbusy a tramvaje figurovaly u 715 nehod, 43 chodců skončilo za poslední tři roky pod koly tramvají kvůli nepozornosti. Více jak třetina nehod je způsobená nedání přednosti v jízdě, nejvíce nehod se stalo v ulicích Křenová, Veveří a Palackého třída. Polovina havárií se stane v ranní a odpolední špičce, nejhůř vychází listopad, nejlépe únor. Černého Petra si vylosovalo pondělí, ve kterém se stalo 140 z celkového počtu nehod.

Z těchto důvodů vyjela dnes do ulic zombie tramvaj, což je vůz typu Anitra 1810 se speciálním polepem, vidět bude nejčastěji na linkách 2, 5, 6 a 7. Zdobí ji postavičky, které vlivem nepozornosti utržily zranění a rýmovaná hesla, která na příčiny nehod upozorňují. Další informace jsou uvnitř vozu, včetně statistik.