Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech přijala uprchlíky z Ukrajiny

TÁBORSKO – První pomoc tento víkend poskytla Dětská psychiatrická nemocnice v Opařanech devíti uprchlíkům z Ukrajiny. Do Čech přijeli z oblasti Charkova. Jedná se o rodiny s dětmi. Všichni byli ubytováni na pokojích v ubytovně, která poskytuje kompletní zázemí, včetně sociálního zařízení a kuchyňky.

Ředitel Michal Goetz řekl, že jsou velmi rádi, že mohli volné pokoje na jejich ubytovně poskytnout lidem, kteří byli vyhnáni ze svých domovů. „V současné době jsme schopni zde nabídnout ještě pět volných lůžek. Také jsme na dotaz Ministerstva zdravotnictví ohledně další možné volné kapacity uvedli, že pokud by bylo nutné převést z Ukrajiny dětské psychiatrické oddělení i s personálem do bezpečnějšího prostředí, můžeme nabídnout dokonce celou jednu stanici přímo v nemocnici, která čítá až šedesát lůžek. Naše nemocnice poskytuje klidné prostředí i kompletní zdravotnický servis, laboratoře, rehabilitace a mnoho terapeutických dílen. Děti zde mohou také navštěvovat školu i využívat sportovní zázemí,“ uvedl Goetz.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Dětská psychiatrická nemocnice již před několika dny zajistila léky v hodnotě 13 milionů korun pro dětskou psychiatrii a pro pacienty s cystickou fibrózou na Ukrajině. V současné době jsou již léky rozdistribuovány do nemocnic ve Lvově a Kyjevě. Na tomto projektu se účastnilo i mnoho donátorů, kteří poskytli nejen finanční pomoc, ale i léky za minimální ceny a nabídli technické řešení transportu léků.