Po Přerově stále za hubičku. Město zachovává slevu pro děti, studenty a seniory v MHD

PŘEROV – Město Přerov nejede na celorepublikové vlně zdražování jízdného ve veřejné dopravě a ponechá cestujícím slevy, na které byli dosud zvyklí. Dětí, studenti a senioři tak můžou dále využívat 75procentní slevu na jízdné.

„I když ostatní provozovatelé počínaje 1. dubnem ruší slevu ve výši 75 procent z plného jízdného pro děti, mládež, studenty a seniory, my jsme se rozhodli ji v této výši ponechat,“ předeslal přerovský radní pro dopravu Tomáš Navrátil. Podle něj nechtějí zástupci Přerova lidem sahat na zlevněné jízdné, protože je v zájmu města, aby lidé více využívali hromadnou dopravu a méně tu individuální.

„Před čtyřmi roky vláda České republiky přijala a výměrem Ministerstva financí stanovila slevy ve veřejné dopravě ve výši 75 procent z plného jízdného pro děti a mládež od 6 do 18 let, studenty od 18 do 26 let a seniory nad 65 let. Aby nebyl narušen princip přestupnosti v rámci Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje, tak i město Přerov tehdy přistoupilo ke slevám v dané výši,“ připomněla Margita Považanová z přerovského magistrátu. Počínaje prvním dubnovým dnem letošního roku ale dochází ke změně ve slevách a nově bude v příměstských autobusech a vlacích poskytována sleva pouze ve výši 50 procent z plné ceny jízdného.

Touto cestou se ale Přerov ve svých autobusech nevydává, takže pro cestující se nic nemění. Ceny jízdného městské autobusové dopravy zůstávají stejné – to znamená, že plné jízdné bude i nadále ve výši 10 korun a zlevněné bude stát 2 koruny. „Toto chceme udržet alespoň po dobu dostavby průtahu městem, která skončí v letošním roce. Omezení dopravy a objízdné trasy situaci řidičům jezdícím po městě komplikují, proto chceme, aby lidé co nejvíce využívali hromadnou dopravu. Tímto dáváme veřejnosti jasný signál – pokud je to možné, tak nechejte automobil doma a jeďte výrazně levnější hromadnou dopravou,“ uvedl radní Navrátil. A připomněl, že tato úleva se ovšem netýká příměstských autobusů, které hradí kraj.

Městskou autobusovou dopravu zajišťuje pro Přerov společnost Arriva autobusy a za její provoz v loňském roce město uhradilo 38 milionů korun. Ročně autobusy po městě najezdí až 818 500 kilometrů.