Poznejte hrad Veveří, měl temný osud, teď vzkvétá

Na skalnatém ostrohu nad Brněnskou přehradou stojí jeden z nejrozsáhlejších a nejstarších hradních areálů nejen na Moravě, ale i v celé České republice. Hrad Veveří byl donedávna jednou z nejvíce poškozených a opuštěných památek, přestože byl označován za moravský Karlštejn. Hrad postupně ožívá díky opravám a zve k návštěvě. Pojďte si poslechnout známé i neznámé příběhy a osudy hradu Veveří.

Hrad Veveří, to je bývalé markraběcí sídlo

Podle pověsti byl hrad založen kolem roku 1059, první písemný doklad o Veveří je z roku 1213. Původní pozdně románský a raně gotický hrad jeho majitelé užívali jako zemskou pevnost i jako pokladnici. Statečné odolal i náporu švédských útočníků. V roce 1707 získali veverské panství Sinzendorfové, kteří hrad upravili barokně. V dalších letech došlo také k úpravám hradního okolí.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Smutnou historii zažil hrad Veveří za druhé světového války, kdy byl zabaven pro potřeby Wehrmachtu a SS, a poté i po válce, kdy velmi trpěl necitlivými úpravami interiérů. Svůj boj však neprohrál, neboť od roku 1999 hrad Veveří spravuje a postupně rekonstruuje Národní památkový úřad.
Navštivte hrad Veveří a seznamte se s ním. Mnoho uvidíte a mnohé se dozvíte.

Pohled na purkrabství a vnitřní hrad s věží hradu Veveří. Autor: Daniel Fišer. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 3.0)
Pohled na purkrabství a vnitřní hrad s věží hradu Veveří. Autor: Daniel Fišer. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 3.0)

Nenechte si ujít procházku hradem Veveří

Pokud rádi navštěvují naše hrady a zámky, určitě si nenechte ujít také výlet na hrad Veveří, který se vypíná na skalnatém ostrohu nedaleko jihomoravské metropole. Nechte jej promluvit o jeho bouřlivé historii, záhadách, tajemstvích i zajímavostech.

Prohlídková trasa „Apartmá prince Vasy” vás provede reprezentačními salony, které v 1. polovině 19. století obývala rodina prince z Vasy, syna sesazeného švédského krále. Bonusem prohlídky je vstup na vyhlídkovou terasu, ze které se můžete kochat krásnými pohledy do okolních Podkomorských lesů i na Brněnskou přehradu.

Speciální okruh „Stavebně – historický vývoj hradu Veveří” je fyzicky náročnější, neboť vás čeká cesta od sklepů po půdy. Průvodce vám objasní některé termíny z historie a architektury, ukáže vám hospodářské zázemí hradu z dob posledních majitelů, i gotické prostory, které se na Veveří dochovaly. Okruh je přístupný od 15 let.

Procházíte se rádi po hradních areálech sami? Na hradě Veveří můžete. Prozkoumejte jeho zákoutí, včetně možnosti vstupu na Prachovou věž. Pokud toužíte zvědět více, využijte audioprůvodce. Zdarma si jej můžete stáhnout při vstupu do areálu hradu.

Nahlédněte hlouběji do historie ve stálé expozici, kterou najdete v prostorách středověkého hradního paláce. Výstava nazvaná „Lev a orlice. Moravští Lucemburkové a jejich hrad” je věnovaná moravské větvi rodu Lucemburků a jejich klíčové roli, kterou sehráli členové panovnické rodiny v dějinách Moravy i samotného hradu Veveří v období vrcholné gotiky.

Palác s břitovou věží a most na hradě Veveří. Autor: RomanM82. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)
Palác s břitovou věží a most na hradě Veveří. Autor: RomanM82. Zdroj: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Jaká zajímavost a pověst hrad provází?

Zajímavostí je, že hrad Veveří si oblíbil i Winston Churchill, který zde se svojí manželkou strávil část své svatební cesty po Evropě v roce 1908.
A jako každý hrad, rovněž Veveří má svou pověst, jež praví, že je jedním z několika míst, kde by se měl ukrývat poklad 12 stříbrných soch apoštolů, který zde ukryli templářští rytíři. Tajemné chodby však zatím poklad nevydaly.

Turistické informace

Aktuální a bližší informace o otevírací době, vstupném a akcích najdete na internetových stránkách hradu Veveří.

Místo výletu

Kraj: Jihomoravský
Okres: Brno-venkov
Město: Veverská Bítýška

Kontakt

Státní hrad Veveří
664 71 Veverská Bítýška
tel.: +420 549 420 164
e-mail: veveri@npu.cz
www.hrad-veveri.cz

Tip na fajn výlet

Navštivte jednu ze skrytých dominant města Brno, Biskupský dvůr. Najdete zde Moravské zemské muzeum, které pro vás připravilo zajímavé stálé expozice zaměřené na faunu Moravy.