Zloději ve Zlíně se snažili přechytračit samoobslužné pokladny, narazili ale na strážníky

ZLÍN – Samoobslužné pokladny chápou někteří jedinci jako snadný způsob, jak odejít z obchodu s neplaceným zbožím. Dokládají to zkušenosti zlínských strážníků se zloději, kteří si tímto způsobem chtějí ušetřit nejen desetikoruny, ale i o poznání vyšší částky.

Minulý čtvrtek byla hlídka městské policie přivolána do supermarketu na Jižních Svazích. „Zde neunikl pozornosti zaměstnance ostrahy muž, který na samoobslužné pokladně namarkoval pouze část zboží, přičemž další položky držel v ruce a chtěl je získat bez zaplacení. Jak bylo následně zjištěno, devětadvacetiletý muž ze Zlína se tímto způsobem pokusil obohatit o zboží za bezmála 900 korun,“ sdělil zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavel Janík.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Strážníci jeho jednání kvalifikovali jako přestupek proti majetku. Dotyčný tak odešel z prodejny bez nezaplaceného nákupu a navíc lehčí o částku, kterou uhradil uloženou pokutu.

Ušetřená desetikoruna může způsobit problémy se zákonem

Načtení celé řady položek u samoobslužné pokladny vyžaduje nejen aktivní spolupráci zákazníků, ale také jejich elementární poctivost. „Abychom byli konkrétní, týká se to především zboží, které není na obalu opatřeno čárovým kódem, nejčastěji právě proto, že žádný obal nemá. Bavíme se tedy hlavně o ovoci, zelenině a pečivu,“ přiblížil Janík.

Podle něj se v posledních dnech především mezi mládeží šíří trend, kdy dražší výrobek úmyslně označí na pokladně jako levnější, a uhradí tak nižší částku. „Tyto „záměny“ se pochopitelně odrazí v denní inventuře a není tak divu, že to provozovatelům obchodů i jejich zaměstnancům vadí a na tyto drobné podvody se zaměřují. Pro mládež tak máme malou, ale o to cennější radu: Jestliže vám ušetřená desetikoruna nestojí za problémy před zákonem, nedělejte to,“ zdůraznil Janík.

Zloději při krádeži vodky rozbili láhev přímo v obchodě

Samozřejmě vedle jedinců, kteří se snaží přechytračit samoobslužné prodejny, nezmizeli ani klasičtí zloději, kteří si zboží naskládají do všemožných úkrytů a pokusí se projít přes pokladnu bez zaplacení. „Dvojice tragédů ve věku 25 a 32 let tak poctila svojí návštěvou velkoplošnou prodejnu na ulici Nábřeží. Přímo mezi prodejními regály si naskládali do batohu 6 láhví vodky, přičemž si počínali tak šikovně, že jim jedna z nich upadla na zem a rozbila se. Ideální způsob, jak na sebe upozornit. Strážníci se od obou mužů dozvěděli, že odcizený alkohol měl sloužit jako časoprostorová brána, která jim umožní přesun do jiné dimenze, řečeno jejich slovy: Chtěli jsme se pořádně ožrat,“ uvedl Pavel Janík.

Ani jeden z dotyčných nebyl v oblasti majetkových deliktů nováčkem. Jejich jednání tak bude mít dohru u správního orgánu.