Na Nymbursku shořela ubytovna, na Benešovsku zámeček a chata. Co mají na svědomí žháři?

STŘEDOČESKÝ KRAJ – V pátek 1. dubna nad ránem vzplanul objekt hospody v obci Velenka na Nymbursku, který v současné době slouží jako ubytovna.

Všech patnáct ubytovaných osob se naštěstí včas evakuovalo a nikdo nebyl zraněn. Ráno před sedmou byl požár hasiči zlikvidován a na místě zůstala už pouze dobrovolná jednotka hasičů z Velenky. Přímou škodu vyčíslil vyšetřovatel na 3,5 milionu korun. Příčina vzniku požáru je dosud v šetření.

Staňte se členy FB skupiny Noviny kraje – Středočeský a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

V Nespekách na Benešovsku hořel ve čtvrtek odpoledne zámeček, objekt někdo zřejmě úmyslně zapálil stejně jako další objekt v Nespekách, který oheň zasáhl. Tím byla podsklepená chata ve Sluneční ulici.

Nejprve hořelo kolem třetí odpoledne v chatě. Pouhou půl hodinu poté hořelo na zámečku, který se nachází poblíž ulice V Chaloupkách. Obě místa jsou od sebe vzdálena jen zhruba 900 metrů.

V obou případech mají vyšetřovatelé podezření na úmyslné zapálení. „Našli jsme akceleranty hoření a další věci, které nasvědčují úmyslnému založení požárů,“ uvedla mluvčí policie Barbora Schneeweissová. Případ je ale zatím v první fázi vyšetřování.

Jeden člověk se při požáru zámečku zranil a byl odvezena záchrannou službou do nemocnice. Na zámečku činí škoda asi deset milionů korun milionů korun, na chatě dva miliony.

 

Foto: HZS ScK