Pro budoucí prvňáčky začíná tradiční zápis do pardubických škol

PARDUBICE – Všechny pardubické školy po covidové pauze letos opět otevřou a přivítají budoucí prvňáčky k zápisu do prvních tříd. 20. a 21. dubna od 13 do 18 hodin se děti se svými rodiči mohou dostavit k zápisu, který proběhne tradičním způsobem.

„Povinná školní docházka začne letos dětem narozeným do konce srpna 2016. Radnice očekává, že k zápisům do osmnácti škol zřizovaných městem přijde přibližně tisícovka dětí,“ řekl mluvčí města Radim Jelínek. V aplikaci zápisyzs.pardubice.eu, která se dnes otevře, si mohou rodiče připravit dopředu žádost o přijetí nebo odklad. Žádost si vytisknou a přinesou k zápisu do školy. Děti, které měly vloni odloženou školní docházku, se musí k zápisu dostavit také. „Ubezpečuji a garantuji rodičům pardubických dětí, které v Pardubicích trvale a skutečně bydlí, že v dubnu je pro jejich děti nachystán v rámci spádových obvodů potřebný počet míst, přibližně tisíc sto míst,“ objasnil náměstek primátora Jakub Rychetský.

Děti z Ukrajiny půjdou k zápisu až ve druhém samostatném termínu 15. 6. 2022, kdy už bude rozhodnuto o přijetí dětí z prvního kola. Druhé kolo nebude mít vliv na kapacity pro děti z Pardubic. Navíc má město pro ukrajinské děti dvě stě dvacet míst v adaptačních skupinách v prostorách ZUŠ a DDM v dopoledních hodinách., kdy nejsou využity. Tam mají možnost pracovat i Ukrajinky s pedagogickým vzděláním.

Radnice očekává největší zájem pardubických rodičů na Dukle, ve Svítkově, na Višňovce, Studánce a Dubině. Pokud převýší poptávka nad nabídkou míst v určité konkrétní škole, ředitelé určí další pořadí podle nejkratší vzdálenosti trvalého pobytu dítěte od školy.