Zasedání Krizového štábu Kraje Vysočina: Kraj hledá bydlení pro 7 tisíc uprchlíků, do Zakarpatí míří další pomoc

KRAJ VYSOČINA – Vláda rozhodla o přerozdělení uprchlíků do jednotlivých krajů. Kraj Vysočina zvažuje možnosti ubytování v domácnostech, hotelích, rekreačních objektech, ale i v tělocvičnách či sportovních halách.

Vysočina má zajistit nouzové ubytování nebo přístřeší pro 7 043 osob. Jejich umístění se předpokládá především v domácnostech, v komerčních objektech, ale i v objektech kraje a místních samospráv včetně jejich příspěvkových organizací.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Jedním z míst, které kraj pro nouzové ubytování již vybral, je bývalý domov pro seniory v Humpolci. Budova na ulici Máchova je vybavena a připravena přijmout první uprchlíky už v příštím týdnu.

Ubytování v domácnostech

Lidé, kteří ve svém bytě nebo domě ubytují válečné uprchlíky, získají nárok na tzv. příspěvek pro solidární domácnost. Ten činí tři tisíce korun měsíčně na osobu, za kalendářní měsíc lze v jedné domácnosti zohlednit maximálně 4 osoby.

Zdravotnické potřeby na Ukrajinu

O víkendu vyrazí do Zakarpatské oblasti Ukrajiny další náklad humanitární pomoci. Tentokrát to bude zdravotnické vybavení od společnosti Požární ochrana s. r. o. (skládací nosítka, transportní nosítka a židle, masky k resuscitačním vakům atd.) a také tři plicní ventilátory z Nemocnice Třebíč. Součástí zásilky jsou i hasičské přilby, opasky a nehořlavé obleky, humanitární dary obcí a měst a trvanlivé potraviny.