Zima se vrací. Víkend přinese mráz, náledí a sníh, varují meteorologové

ZLÍNSKÝ KRAJ – Po období jarních teplot se zima rozhodla udeřit znovu v plné síle. Alespoň tak to vypadá podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu, který pro nadcházející dny vydal hned několik výstrah. S poklesem teplot by počasí mohlo potrápit především řidiče.

Meteorologové od dnešní 18. hodiny očekávají mráz, který může v nížinách poškodit zejména kvetoucí meruňky, broskvoně a slivoně. Připravit by se na to měli hlavně zahrádkáři a pěstitelé. „ V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik či orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot, zpravidla před východem Slunce, nebo dýmování či zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů,“ radí odborníci z ČHMÚ. Mrazy podle výstrahy hrozí až do pondělní 11. hodiny dopoledne.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

S poklesem teplot se na silnicích bude lokálně vytvářet náledí nebo zmrazky. Řidiči by se měli mít na pozoru především mezi dnešní 18. hodinou a nedělní 9. hodinou dopoledne.

Mrazivé počasí by mělo nejsilněji zasáhnout Rožnovsko. „Do půlnoci ze soboty na neděli napadne v Beskydech až 20 centimetrů nového sněhu,“ varují meteorologové ve vydané výstraze. V polohách nad 600 metrů nad mořem se budou rovněž vytvářet sněhové jazyky. „Jejich tvorba ustane pravděpodobně během nedělního dopoledne,“ předpovídají meteorologové.