VIDEO: Stádo žiraf v olomoucké zoo doplnil nový chovný samec z Polska

OLOMOUC – Olomoucká zoo má od včerejška dalšího chovného žirafího samce. Je jím Michal, který přicestoval z Polska. Michal je nejenom mladý, ale zejména je to nepříbuzný samec k žirafám z Olomouce.

Nový chovný žirafí samec přicestoval včera do olomoucké zoo z polské zoologické v Opole coby nepříbuzný samec ke zdejším žirafám. Narodil se 3. září 2019 a jmenuje se Michal. Současný olomoucký samec Marc je ve svých 17 letech již pomalu za horizontem reprodukčních schopností, ale hlavně ho se spoustou samic již pojí příbuzenská vazba. „Transport proběhl v pořádku. Žirafí samec byl klidný, vše se odehrálo v poklidu, z transportního vozu vystoupil sám a po krátkém pobytu venku se vydal mezi naše samice,“ dodává zooložka Libuše Veselá.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Chov v zoo Olomouc
Zoo Olomouc je chovem žiraf věhlasná. Chovají se zde už od roku 1976. Zoologická zahrada Olomouc se zapsala do historie chovu žiraf jedinečnou událostí. V roce 1999 Veronika porodila dvojčata. Tato dvojčata přežila, což se podařilo pouze 4krát na světě. Veronika byla obdivuhodnou a příkladnou maminkou, na svět přivedla celkem 10 mláďat a svým věkem 24 let patřila k nejstarším žirafám v České republice. Prozatím se v zahradě narodilo celkem 71 mláďat.

Obecné informace
Každý ví, jak žirafa vypadá, ale málokdo ví, že největší samec vážil téměř 2 tuny a měřil 5, 87 metrů. Žirafa příliš často nepije, jelikož při pití musí zaujmout složitou pozici, kdy je nezbytně nutné, aby do široka roztáhla končetiny od sebe, tím se však stává snadnější kořistí. Krk tvoří stejný počet obratlů jako lidský, to je 7. Mláďata se rodí převážně v ranních hodinách, a to proto, aby stačila nabrat sílu a následovat matku se stádem do bezpečí dříve, než si jich všimne případný predátor. Dokáže vyvinout rychlost až 51 kilometrů v hodině.

Zajímavosti
Její jazyk dosahuje téměř 40 centimetrů a žirafy ho používají při získávání potravy. Dospělá žirafa má ve svých končetinách velkou sílu, jedním kopnutím může usmrtit dokonce i lva. Žirafí biorytmus je ojedinělý, žirafám stačí spánek po dobu pouhopouhých 20 minut denně. V zoo dostávají okus, ovoce, zeleninu, kaši vymíchanou ruční zednickou míchačkou, kopřivy, ale i svou pochoutku citrony a cibuli.