Navštivte Josefův Důl, tlukoucí srdce Jizerských hor

Poznejte Josefův Důl, dávného pamětníka Jizerských hor, obec s krásnými a zajímavými výletními cíli v krajině, která svým charakterem připomíná severskou přírodu. Díky své historii, která je spojena se sklářským uměním, a překrásné přírodě by neměl Josefův Důl chybět ve vašem cestovatelském deníku.

Josefův Důl vás přivítá v létě i v zimě

Vesničku Josefův Důl s dřevěnými chaloupkami, typickými pro horské oblasti, i pozoruhodnými stavbami různých architektonických stylů, najdete v malebném údolí řeky Kamenice v Jizerských horách. Blízkost vodního zdroje a dostupnost dřeva z místních lesů umožnily v této končině rozvoj sklářství. Počátky Josefova Dolu se datují kolem roku 1700 a osada dostala jméno podle syna majitele panství, hraběte Des Fours. Josefův Důl se také rozrostl o dříve samostatné obce, Dolní Maxov, Antonínov a Karlov.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Zdejší sklářské umění sice už zavál čas, ale obec zasazená v krásné krajině plné zurčících potůčků, vyhlídkových míst a s vůní okolních lesů se stala oblíbenou lokalitou pro pěší, cyklistické i lyžařské výlety. Vydejte se za poznáním Josefova Dolu a jeho okolí.

Obec Josefův Důl v Libereckém kraji. Zdroj foto: informační centrum obce Josefův Důl
Obec Josefův Důl v Libereckém kraji

Tipy na výlety v Josefově Dole a jeho okolí

Kostel, muzeum a naučná stezka

Dominantou obce, která vás jistě upoutá, je novogotický kostel Proměnění Páně. Pokud chcete nahlédnout hlouběji do historie a dozvědět se o významných osobnostech zdejšího regionu, pak navštivte Muzeu místní historie.
Nedaleko muzea stojí pomník Gustava Leutelta, německy píšícího spisovatele. O jeho životě a tvorbě, ale také o zdejších zajímavostech se více dozvíte, vydáte-li se na po naučné stezce Gustava Leutelta. Ta se se skládá ze dvou tras – delší a kratší. Kratší varianta výletní trasy s délkou 5,4 km a pěti zastaveními vede rodištěm jizerskohorského spisovatele. Delší trasa o délce 11,3 km vám přiblíží zajímavosti obce dalšími čtyřmi zastaveními.
A když bude kralovat paní Zima, je Josefův Důl ideálním místem i pro zimní sporty. Přímo v obci, ale i v nejbližším okolí najdete několik lyžařských sjezdovek pro zkušené i začínající lyžaře.

Vodní nádrž Josefův Důl. Zdroj foto: informační centrum obce Josefův Důl
Vodní nádrž Josefův Důl

Přehrada, vyhlídka a vodopády

Udělejte si procházku po žluté turistické značce k vodní nádrži Josefův Důl, která je největší a nejmladší přehradou v Jizerských horách. Kolem přehrady se můžete projít, projet na kole nebo in-line bruslích a přitom se kochat výhledy na vodní plochu i celé údolí Kamenice.
Krásu zdejšího kraje můžete obdivovat z vyhlídky Čertovy kameny, kterou najdete v místní části zvané Peklo. Ke skupině skal se dostanete po červené turistické značce, odbočkou ze žluté.

Čertovy kameny u Josefova Dolu. Zdroj foto: informační centrum obce Josefův Důl
Čertovy kameny u Josefova Dolu

K nejatraktivnějším turistickým cílům u obce Josefův Důl jsou vodopády Jedlové. Vydejte se za nimi po modré turistické značce, která vede přírodní rezervací Jedlový důl. Na jejím konci vás čeká zážitek, který umí vykouzlit jen příroda. Pojďte si užít okolní přírodu a zaposlouchat se do zvuků vodopádů Jedlová!

Zdroj fotografií: informační centrum obce Josefův Důl.

Místo výletu

Kraj: Liberecký
Okres: Jablonec nad Nisou
Obec: Josefův Důl

Kontakt

Informační centrum Josefův Důl
Josefův Důl 210
46844 Josefův Důl
telefon: +420 483 381 110
e-mail: infocentrum@josefuvdul.eu
www: josefuvdul.eu

Tip na fajn výlet

Putování krásnou přírodou Jizerských hor můžete spojit s prohlídkou unikátu, protržené přehrady Desná, v údolí říčky Bílá Desná, kde se dodnes tyčí kamenná věž jako memento tragédie, která se zde odehrála před více než 100 lety.