Porodnice v Přerově má nové inkubátory

PŘEROV – Maximální komfort i moderní péči zajistí novorozeným miminkům v přerovské nemocnici dvojice nových inkubátorů. Ty slouží miminkům v rizikovém stavu, u kterých se po porodu objeví například potíže s dýcháním, infekcí či ztíženou poporodní adaptací.

Nemocnice pořídila pro nejmenší pacienty dvojici inkubátorů Babyleo TN500, které jsou vybaveny monitory základních životních funkcí a jsou funkčně navrženy tak, aby byla manipulace i přístup k miminku co nejjednodušší. „Inkubátor je mimo jiné schopen zajistit stabilní teplotu dítěte, můžeme mu nastavit optimální vlhkost prostředí a můžeme s jeho pomocí realizovat i terapii kyslíkem,“ prozrazuje primář dětského a novorozeneckého oddělení Nemocnice AGEL Přerov Jaroslav Bouchal s tím, že inkubátor je určen k ošetřování novorozenců, včetně nedonošených dětí s nízkou porodní hmotností.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Ovládání veškerých funkcí inkubátoru je přitom na viditelném panelu a všechny důležité parametry inkubátoru jsou hlídány pomoci alarmů, což minimalizuje riziko vzniku jakýchkoliv vážných obtíží. Funkce alarmů je přitom zabezpečena i při výpadku elektrické sítě.

„Inkubátory poslouží všem dětem, u kterých se projeví nějaký poporodní problém. Může jít o problémy s dýcháním, o děti dříve narozené, děti s malou váhou vzhledem k věku narození, děti s novorozeneckou infekcí, s prodlouženou poporodní adaptací, a podobně,“ vyjmenovává Bouchal.

Délka péče o novorozence v inkubátoru je přitom individuální. Faktorů ovlivňujících dobu pobytu v inkubátoru je totiž celá řada – od gestačního týdne, porodní váhy, přes průběh poporodní adaptace až po termostabilitu novorozence. Ročně využije inkubátory v přerovské nemocnici okolo 50 dětí, z celkových více než 800 narozených.

Inkubátory přitom nejsou jedinou novinkou, která dětem čerstvě po porodu v Nemocnici AGEL Přerov slouží. Mimo ně pořídila nemocnice před nedávnem také vyhřívané lůžko Panda s integrovaným monitorem a resuscitátorem.

„Tyto přístroje na oddělení jednoznačně vítáme. 5 až 10 procent dětí vyžaduje po narození určitou míru pomoci a jedno procento dětí dokonce resuscitaci. Vyhřívané lůžko umí zajistit dítěti ideální tepelný komfort, kontinuálně jej monitoruje, a v případě potřeby pomocí integrovaného resuscitátoru ulehčí případnou resuscitaci i zabrání eventuálnímu poškození zdraví, což je benefit, který nelze vyvážit penězi,“ uzavírá primář.