V Rokycanech vznikne nové kulturní centrum. Nahradí bývalou Sokolovnu

ROKYCANY – Budovu bývalé Sokolovny čeká velká změna. Ta se totiž přetvoří v nové centrum kultury. V plánu je obnova historické budovy, nahrazení dožilé přístavby mnohem kompaktnější novostavbou a vytvoření důstojného předprostoru ve formě náměstí.

Historická budova sokolovny se dočká očištění od nekoncepčních stavebních zásahů a obnovy jejích architektonicky hodnotných prvků, zejména neorenesanční fasády, interiéru sálu a foyeru. „Architekti kladli důraz na jednoduchost a vysokou variabilitu dispozic. Stará budova se využije hlavně pro velký společenský a divadelní sál s odpovídajícím jevištěm a scénickou technikou,“ popisuje mluvčí Rokycan Tereza Maixnerová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Plzeňském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Sokolovna nemá v relativně úzké Jiráskově ulici dostatečný předprostor. Demolicí technicky, ekonomicky a provozně nevyhovujících dostaveb z 20. století se na východní straně budovy otevírá prostor pro novou nástupní piazzettu pozvolně stoupající k novostavbě kulturního centra. Vstup do kulturního centra je v rohu novostavby, tak aby byl přístupný po piazzettě od parkoviště i po schodech přímo z ulice. Mírný sklon piazzetty zajišťuje bezbariérový přístup. Piazzetta slouží také pro pořádání venkovních kulturních a společenských akcí.

Předpokládá se možnost zřízení venkovního mobilního pódia a hlediště. Pod novostavbou bude podzemní parkoviště. V novostavbě bude kromě vestibulu víceúčelový malý sál, zázemí účinkujících a taneční studio. Obě budovy tvoří jeden funkční celek. Sály lze propojit do jednoho velkého společenského prostoru na úrovni parketu.

Představení „Revitalizace areálu Sokolovny – Nové centrum kultury proběhne 6. 4. v 17:00 v bývalé restauraci Sokolovny.

Zdroj: město Rokycany