Jarmark, cimbálovka a tradice. Velikonoce v Olomouci začínají už tento týden

OLOMOUC – Přípravy na Velikonoce na Horním náměstí v Olomouci jsou v plném proudu. Stánky, ve kterých bude možné nakoupit velikonoční a tradiční jarní zboží, jsou na svých místech a pokračuje také výzdoba náměstí na konání oslav svátků jara. Jarmark i kulturní program začínají už v pátek 8. dubna.

Od pátku 8. až do neděle 17. dubna potrvají olomoucké velikonoční oslavy. O obou víkendech, vždy od pátku do neděle, si navíc budete moci užít kulturní program plný folkloru, tradic a cimbálové muziky. Oslavy tentokrát budou mít také charitativní rozměr. Po celou dobu poběží sbírka pro Rodinné centrum Olivy. „Těším se, že oslavami na Horním náměstí konečně přivítáme jaro a dopřejeme si hodně veselí, muziky, tradic i dobré nálady. Kromě cimbálové muziky a tradičního tvoření i velikonočních dobrot samozřejmě nemůže chybět ani výzdoba. Už tradičně stavíme o Velikonocích na Horní náměstí „Kraslici od srdce“, kterou Olomouci v roce 2017 věnovala chorvatská velvyslankyně Ines Trohová, a opět přivezeme i slaměné dekorace. Letos nově instalujeme také tematický fotokoutek a dětem z olomouckých škol moc děkujeme, že nám pomohou s výzdobou větviček před informačním centrem,“ popisuje náměstkyně olomouckého primátora Markéta Záleská.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na své si během velikonočních oslav přijdou jak malí, tak velcí. Děti se mohou těšit na pletení pomlázek a barvení vajíček v dětských dílničkách, dospělí zase mohou navštívit jarmark s bohatou nabídkou řemeslných výrobků, dekorací, šperků či výrobků autorské tvorby. Součástí oslav bude samozřejmě také prodej tradičního velikonočního pečiva a oblíbených regionálních specialit.

Náměstí bude zdobit také květinová výzdoba od Výstaviště Flora, slaměná zvířátka a velikonoční dekorace s moderními prvky – součástí náměstí bude totiž velikonoční fotokoutek. „Kraslici od srdce“, která náměstí během velikonočního veselí zdobí již několikátým rokem, malovali lidoví umělci z oblasti Podráví a je symbolem přátelského vztahu Chorvatska k dalším zemím a městům. Olomouci ji v roce 2017 věnovala chorvatská velvyslankyně Ines Trohová. Podobné kraslice dostala i Paříž, Vídeň nebo New York.