Navštivte nádvoří pardubického zámku a oslavte příchod jara a Velikonoc!

PARDUBICE – Velkolepá oslava Velikonoc se uskuteční už tuto neděli na pardubickém zámku. Ochutnat můžete spoustu velikonočních dobrot a dozvíte se i něco o řemeslech spojených s velikonočními svátky.

„Východočeské muzeum opráší opomenutý velikonoční zvyk koulení vajec. Slepičí dráha pak prověří fyzické schopnosti malých návštěvníků. Na valech si projdete Boží velikonoční stezku, venkovní hru pro malé i velké, která povede až k velikonočnímu keři, na který může každý zavěsit vlastnoručně vyrobenou kraslici,“ sdělila mluvčí muzea Kateřina Procházková. Můžete si zakoupit mazance, jidáše, kynuté věnce, cukrářské výrobky a mnoho dalšího. Děti se mohou těšit na různá zvířátka, jako jsou jehňátka, kůzlátka, prasátka a koně. Na velikonočních dílnách si vyrobíte vlastní dekoraci, zkusíte zdobit vajíčko nebo filcovat ovčí vlnu.

O historii včelařství se dozvíte ve stánku s medomety, dýmáky a úly. Školní mlékárna střední zemědělské školy Lanškroun nabídne jogurty, tvarohy a čerstvé a pařené sýry. Chybět nebude ani kovářská výheň a ukázky práce kováře. Na zámeckém nádvoří se od čtrnácti hodin rozezní folklórní soubory Sejkora a Formani Slatiňany. Celá velikonoční akce začíná v deset hodin a končí v pět hodin odpoledne.