Pořád myslíme na to, co se děje doma, říkají ukrajinské studentky, které utekly před válkou

ZLÍN – Zlínská univerzita nabídla možnost dokončit semestr studentům, které válečný konflikt vyhnal z Ukrajiny. Mezi nimi je i pět dívek, které ve Lvově studovaly na umělecké akademii. Nyní se zařadily mezi studenty Fakulty multimediálních komunikací.

Dívky s odchodem z domova váhaly, nakonec se ale rozhodly nabídku dokončit semestr na zlínské univerzitě přijmout. Nebylo na co čekat, bomby totiž začaly dopadat kousek od polských hranic. „Jely jsme nejprve autobusem na hranice s Polskem, potom jsme musely pěšky přes hraniční přechod a dva dny jsme pak strávily v Katovicích,“ popisuje Anastasiia, která se zabývá reklamní fotografií.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Nejdříve jsem vůbec nechtěla odjet, ale rodiče na tom trvali. Bydlí daleko od Lvova, až u Oděsy, dlouho jsem je neviděla. A teď vůbec nevím, co bude. Ale ve Zlíně se nám líbí, lidé se o nás starají, jsme za to velmi vděčné,“ dodává Anastasiia.

Pomoci si cení i studentka grafického designu Mariia. „Tady se o nás všichni starají, jsme v bezpečí. Zároveň si ale uvědomuje, že takové štěstí nemá každý, o to je těžší pomoc přijmout, jsme za to ale velmi rády. Rodina mé kamarádky je stále v Mariupolu. Jsou v krytu, nemohou vyjít na ulici, spojení je špatné. I když jsme tady, pořád myslíme na to, co se děje doma,“ popisuje se smutkem v očích.

Po skončení semestru by se chtěly vrátit domů

Studentky se už ve Zlíně zapojily do výuky. S tlumočením, orientací ve městě a vyřizováním dokladů jim pomáhají dobrovolníci z řad ukrajinských nebo ruských vysokoškoláků. „Pro studenty z Ukrajiny také připravujeme kurzy českého jazyka. Nabídli jsme jim rovněž ubytování a stravu na našich vysokoškolských kolejích. Již dlouhodobě spolupracujeme s několika univerzitami z Ukrajiny, nyní je spolupráce o to intenzivnější, jsme připraveni těmto studentům pomoci, jak jen to bude možné,“ uvádí rektor univerzity Vladimír Sedlařík.

Dívky chtějí dokončit semestr ve Zlíně, poté by se rády vrátily domů. „Nevíme ale, zda to bude možné. Čas běží a válka stále trvá, pevně věřím, že skončí co nejdřív,“ doufá Alina, která přijela i s rodiči z Charkova.

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně se od začátku války intenzivně zapojila do pomoci Ukrajině. Po začátku konfliktu univerzita vyvěsila ukrajinskou vlajku a zorganizovala Minutu ticha za Ukrajinu. Uspořádala také humanitární a potravinovou sbírku, studenti pomáhají v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině s hlídáním dětí, organizací a tlumočením. Studenti zorganizovali také charitativní prodej uměleckých a designerských předmětů vyrobených v ateliérech fakulty multimediálních komunikací.