Cenu města Zlína za rok 2021 si slavnostně převzali Bohumil Galásek a Petr Chmela

ZLÍN – Hned dvě osobnosti letos obdržely cenu města Zlína. Z rukou primátora Jiřího Korce si ji převzal bývalý středoškolský učitel češtiny a dějepisu a současný zlínský kronikář Bohumil Galásek a podnikatel a spoluzakladatel společnosti Tescoma Petr Chmela.

Vyznamenaný Bohumil Galásek vychoval několik generací studentů zlínského gymnázia na Lesní čtvrti. Cenu obdržel za vynikající pedagogickou činnost a významný přínos pro výchovu a vzdělávání mladé generace. Pro studenty je nezapomenutelným kantorem. V práci nyní pokračuje jako zlínský kronikář a je také aktivním členem Komise pro názvosloví a místní orientaci Magistrátu města Zlína.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Petr Chmela spolu se zesnulým Jiřím Vaculíkem vybudoval společnost Tescoma, která letos oslaví 30. výročí od založení. Tescoma nyní prodává výrobky ve více než 130 zemích světa, na kontě má přes 700 patentů a patří k velkým zaměstnavatelům v regionu. E-shop Tescomy funguje na bázi sociálního podnikání, kdy ho spravují handicapovaní lidé. Společnost také podporuje desítky neziskových projektů.

Slavnostní předání se odehrálo 4. dubna ve zcela zaplněné obřadní síni zlínské radnice. „Je mi velkou ctí předat ocenění pánům Galáskovi a Chmelovi v roce, ve kterém slaví město Zlín 700. výročí od první písemné zmínky. Oba jsou výbornými reprezentanty Zlína v rozdílných profesích, ve kterých díky nadšení a profesionalitě dosáhli úspěchů, a to v podobě kvalitního vzdělávání několika generací studentů anebo vybudování nadnárodní úspěšné firmy,“ ocenil oba pány primátor Jiří Korec.

Slavnostní podvečer u příležitosti předání Ceny města Zlína se tradičně koná v dubnu, ke dni narození Tomáše Bati, a to již od roku 1994. Za uplynulých dvacet sedm let vyznamenání získalo 40 žen a mužů a jedna organizace, jejichž činnost a profese měla a má výrazný přínos pro obohacení všestranného života krajského města.