Komíny není radno podceňovat. Hasiči vyjížděli k nejvíce zásahům za poslední tři roky

PARDUBICKÝ KRAJ – V uplynulé topné sezóně od října minulého roku do konce března letošního roku zasahovali hasiči u celkem sedmdesáti devíti požárů komínů. To je nejvíce během posledních tří let.

„Nejvíc požárů vznikne přímo v komíně, kde se vznítí nevyčištěné saze (jiskry z komína či zažehnutí sazí). Mezi další příčiny požárů patří nevhodná konstrukce komínů nebo špatné spáry v komínech,“ objasnila mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Zatím největší škodu způsobil požár dřevěné chatky v obci Starý Dvůr v únoru tohoto roku. V blízkosti kouřovodu tam začal hořet trám. Vznikla zde škoda ve výši milion tři sta tisíc korun.

K dalšímu požáru, při kterém vznikla škoda ve výši šest set tisíc korun hasiči vyjížděli ke konci listopadu do obce Lukovna. Blízko komínu se nacházely hořlavé látky, které se vznítily.

Velký požár vypukl také v obci Horní Heřmanice. Plameny se tam rozšířily z komínu a způsobily škodu za sto padesát tisíc korun.

Přibylo také požárů nejen od komínů, ale i od žhavého popela. Letos zasahovali hasiči u požáru kompostérů v obci Dědek. Škoda byla vyčíslena na částku dvě stě padesát tisíc korun. Vyjížděli také k rodinnému domu do Rohozné, kde se kouřilo z oken. Škoda zde vznikla ve výši dvě stě tisíc korun.