V jihlavském domě dětí a mládeže funguje „školka“ pro ukrajinské děti

JIHLAVA – Dům dětí a mládeže v Jihlavě otevřel adaptační skupinu pro děti uprchlíků. Dětem ve věku od tří do šesti let se zde pět hodin denně věnují dvě Ukrajinky. S provozem školky město počítá minimálně do června letošního roku.

Adaptační skupina pro uprchlíky z Ukrajiny začala v Jihlavě fungovat v pondělí 4. dubna. O děti se starají i dvě rodilé Ukrajinky, pedagožka – vychovatelka a pomocná asistentka. Skupinu prozatím navštěvuje 21 dětí ve věku od tří do šesti let.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

V budově je adaptační skupině vyčleněna jedna místnost, která slouží jako hlavní zázemí. „Dle možností našeho rozvrhu budou moci děti využívat i ostatní specializované učebny. Dopoledne je u nás přeci jen klidnější, většina našich kroužků se koná odpoledne,“ vysvětlil ředitel DDM Vilibald Prokop.

Děti si tak budou moci zasportovat v tělocvičně, navštívit „minizoo“ v přírodovědné učebně, tvořit ve výtvarné dílně a v divadelním sálku budou mít k dispozici promítací techniku. „V případě hezkého počasí mohou využít i naši zahradu nebo se pro jít po okolí a podívat se do zoo, na Heulos, Starou Plovárnu nebo na nedaleké dopravní hřiště,“ dodal ředitel Prokop.

Adaptační skupina je tento týden otevřena od 8 do 13 hodin, provoz v dalším týdnu bude nastaven podle možností DDM. Skupina by měla fungovat minimálně do června. 1. a 2. června čekají ukrajinské děti zápisy do základních škol a školek v Jihlavě.