Lezecká skupina vyrazila do hor na trénink, nejdříve však musela zachránit promrzlého muže

TRUTNOVSKO – Hasiči si chtěli potrénovat pohyb zejména v zimním těžko dostupném terénu a mimo jiné také vystoupit na nejvyšší českou horu. Jen těžko by je napadlo, že za krátkou chvíli budou zachraňovat muže, který měl s sebou několik zavazadel včetně kytary a nemohl pokračovat dál v cestě.

K události došlo tuto středu krátce po deváté hodině ranní v Horní Malé Úpě. Lezecká skupina profesionálních hasičů z Trutnova vyrazila v nepříznivém počasí od stanice lanové dráhy Růžová hora směrem na Sněžku. Zhruba po kilometru chůze uviděla na stezce muže, které byl evidentně promrzlý. Turista si do horského terénu vzal všechno možné jen ne to nejdůležitější, teplého oblečení.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Muž s hasiči komunikoval a domluvili se, že mu pomohou s věcmi a doprovodí ho na stanici lanovky Růžová hora. Odtud sjel dolů, kde si ho už převzali členové horské služby. Lezecká skupina pak pokračovala dál v cestě ke zdolání Sněžky,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová. Bylo opravdu velkým štěstím, že muže hasiči objevili, protože v nepříznivém počasí se na stezce nepohybuje moc turistů a mohl by čekat tak na pomoc i několik hodin.

Po záchranné akci pokračovali lezci ve svém výcviku při, kterém se zaměřili na pohyb na sněžnicích a nesmecích v zimním terénu.