Na festivalovém Chodníku slávy budou mít hvězdy Barbora Seidlová a Jan Šťastný

ZLÍN – Na Chodníku slávy před Velkým kinem ve Zlíně zazáří dvě nové hvězdy. Patřit budou Barboře Seidlové a Janu Šťastnému, kteří je odhalí v rámci 62. ročníku Zlín Film Festivalu.

Jan Šťastný debutoval ve filmu před zlínskou kamerou

Herec Jan Šťastný se ve Zlíně narodil a občas se sem stále vrací, protože zde bydlí jeho maminka, sestra a velká část rodiny. Sám se označuje za lokálního patriota a ocenění jej potěšilo. „Je to pro mne velká pocta, naplňuje pýchou právě udělení této pocty ve Zlíně. Moje kariéra zde vlastně začala, ještě když jsem byl dítě školou povinné,“ reagoval na zprávu o odhalení hvězdy Jan Šťastný.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Počátky jeho herecké kariéry sahají do roku 1978, kdy mu bylo 13 let. „Jako správný zlínský rodák se poprvé objevil samozřejmě před zlínskou kamerou. Bylo to v rodinném seriálu Jedno malé sídliště, který režíroval zlínský režisér Josef Pinkava,“ uvedla umělecká ředitelka Markéta Pášmová a dodala, že později, už jako středoškoláka, oslovil Jana Šťastného další zlínský režisér Radim Cvrček a obsadil ho do svých filmů Mezi námi kluky (1981) a Za humny je drak (1982).

Jan Štastný. Foto: ArtAgent Fabiana Mertová

Nezapomenutelné princezně přinesla hvězda skutečnou radost

Herečka Barbora Seidlová má kořeny také na Moravě, shodou náhod vyrůstala v Mikulově, kde se v posledních letech pravidelně konají Ozvěny Zlín Film Festivalu. Miluje pohádky, zahrála si řadu princezen a hned ta první ji nesmazatelně zapsala do české kinematografie. „Myslím, že jen málokdo si nevybaví skvělou pohádku režiséra Karla Smyczka „Lotrando a Zubejda“, kde Bára ztvárnila hlavní roli princezny Zubejdy. Tehdy jí bylo 15 let,“ připomněla její herecké začátky Markéta Pášmová. Od té doby uplynulo spoustu času a naposledy Báru mohli diváci vidět například ve filmu Havel (2020) režiséra Slávka Horáka.

Hvězda na Chodníku slávy pro Báru Seidlovou znamená doslova čistou radost. „Samozřejmě, pokud to beru jako hraní si. Ve skutečnosti by si hvězdu zasloužil každý z nás. Ač se to nezdá a my se to všelijak snažíme dokazovat, rozdělovat a škatulkovat, jsme si prostě rovni,“ komentovala ocenění skromně Barbora Seidlová.

Barbora Seidlová. Foto: archiv Zlín Film Festivalu

Zlín Film Festival společně s Nadačním fondem Kapka naděje už od roku 2006 oceňuje osobnosti, které svou filmovou kariéru zahájily už ve velmi útlém věku. Slavnostní odhalení hvězd proběhne v úterý 31. května v 16.00 v rámci letošního Zlín Film Festivalu, který se uskuteční mezi 36. květnem a 1. červnem.