Okolí nádrže v Míkovicích se proměňuje v biocentrum s vodními tůněmi

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Mezi stálou zátopovou oblastí vodní nádrže v Míkovicích a přítokovým korytem se v posledních týdnech čile pracuje. Místo se postupně mění v biocentrum s pěti vodními tůněmi. Hotové by mělo být do konce letošního roku.

Tůně budou hluboké od půl do jednoho a půl metru a poskytnou přirozené prostředí pro rozvoj a život zvláštně chráněných živočichů. V přítokové oblasti se odstraní některé nevhodné dřeviny a do tůní se umístí pařezy, kde se budou moct obojživelníci ukrýt.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Za projektem stojí kunovický pobočný spolek Moravského rybářského svazu, který se snaží posílit přirozený ekosystém krajiny Poolšaví. Do podobného počinu se místní rybáři pustili už dříve při revitalizaci slepého ramene Starka v Míkovicích. V budoucnu by chtěli rekonstruovat samotnou retenční nádrž, kterou využívají k chovu ryb. V plánu je odbahnění sedimentu a zpevnění hráze nádrže.

Projekt biocentra v Míkovicích vyjde na 3,6 milionu korun. Peníze se podařilo získat díky dotaci z Operačního programu životního prostředí.

Foto: město Uherské Hradiště
Foto: město Uherské Hradiště
Foto: město Uherské Hradiště
Foto: město Uherské Hradiště