Při stavbě silnice našli u obce Práče na Znojemsku pancéřovou pěst

ZNOJMO – Ve středu ráno poblíž obce Práče na Znojemsku spustilo vykopané překvapení velké policejní manévry. Stavební dělníci totiž našli německou pancéřovou pěst a přivolali pyrotechnika.

Poblíž obce Práče na Znojemsku našli dělníci na stavbě silnice po odsunu části zeminy německou pancéřovou pěst. „Jednalo se o obávanou německou protitankovou zbraň, která za druhé světové války ničila obrněná vozidla. Zkorodovaná pancéřová pěst nebyla ale v nejlepším stavu, navíc měla v těle zbraně stále zasunutou střelu,“ popsal nález policejní mluvčí Petr Vala. Dělníci nebezpečnou situaci správně vyhodnotili a okamžitě zalarmovali policisty na tísňové lince. Na místo vyrazil i pyrotechnik. Do jeho příjezdu musely být z bezpečnostních důvodů dočasně přerušeny veškeré výkopové práce. Policejní expert na výbušniny nález potvrdil a z místa jej odvezl k odborné likvidaci.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Policisté upozorňují, že kdokoliv najde střelnou zbraň, munici nebo výbušninu, je jeho povinností nález neprodleně ohlásit policii. „Do jejich příjezdu s nálezem nikdy samostatně nemanipulujte a neodnášejte pryč. Při neodborné manipulaci totiž může dojít k výbuchu, a tím i k újmě na životě a zdraví lidí,“ dodal Vala.