Žďárská charita už pomohla čtyřem stovkám uprchlíků

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Pracovníci Oblastní charity Žďár nad Sázavou pomohli od začátku válečného konfliktu 81 ukrajinským rodinám. A jde nejen o dočasné ubytování, uprchlíky doprovázejí i na úřady a pomáhají s vyřízením potřebných dokladů.

Na žďárskou charitu se od počátku konfliktu na Ukrajině obrátilo 424 uprchlíků. Nalezli zde krizová lůžka do doby, než jim zdejší pracovníci zajistili trvalejší ubytování.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Pracovníci žďárské charity se snaží propojovat rodiny mezi sebou, podílí se na pořádání jejich volnočasových aktivit, pomáhají dětem se začleněním do školní výuky a dospělým s hledáním zaměstnání. Uprchlíkům do doby, než obdrží humanitární dávku, poskytují základní potravinový balíček a drogerii. V prostorách budovy jim zřídili šatník, který je hojně využíván.

Žďárská charita navíc otevřela ve spolupráci s městem tzv. garážovou sbírku, která je určena k vybavení domácností uprchlíků v celém okrese. Nově zde mohou lidé přinést i školní pomůcky potřebné pro ukrajinské žáky a studenty, kteří již nastoupili do škol. Současně funguje materiální sbírka v bývalé kotelně na Libušínské ulici ve Žďáře nad Sázavou, odkud putuje darovaný materiál přímo na Ukrajinu.

Koordinační střediska žďárské charity jsou ve Žďáře nad Sázavou, Velkém Meziříčí a Bystřici nad Pernštejnem.