Arcibiskupský zámek zahajuje sezónu. Na co se můžeme letos těšit?

KROMĚŘÍŽ – Návštěvnická sezóna na Arcibiskupském zámku v Kroměříži začíná. Poprvé sem mohou lidé zavítat v tradičním termínu týden před Velikonocemi, tedy v pátek 8. dubna. I letos nabídne zámek barvitý program plný kultury a zábavy pro malé i velké.

Na jaře návštěvníky uvítá bohatá výzdoba Reprezentačních sálů, kde dominují typické jarní barvy, květiny a velikonoční symboly. V prodejně suvenýrů na nádvoří si lidé mohou také některé dekorace z dílny zámeckých aranžérek zakoupit.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V dubnu bude zámek otevřen vždy od 9.30 do 17.00, přičemž poslední prohlídka sálů začíná v 16.00, o víkendech a Velikonocích je otevřeno od 9.30 do 16.00. Základní vstupné činí 170 korun, snížené 130 korun. Podzámecká zahrada je přístupná zdarma, za příznivého počasí v dubnu od 7.00 do 18.00.

Program pro sezónu 2022

Zahájení sezóny – Minitrh poutních a turistických míst

  1. dubna – Arcibiskupský zámek – Štukový sál

Prezentace poutních míst a turistických atraktivit, ochutnávka mešního vína, lesního čaje a žaludové kávy. Vstup do zámku s biskupskými many od sv. Mořice přes Arcibiskupské gymnázium a Mlýnskou bránu.

Jaro v zámku a podzámčí

  1. dubna – 30. dubna, 9.30 – 16.00, víkendy a Velikonoční svátky

Prohlídky jarně vyzdobenými Reprezentačními sály, výstup na Zámeckou věž, prodej jarních dekorací z dílny podzámeckých aranžérek, zábavný rodinný kvíz v Podzámecké zahradě

Zahradní slavnost

  1. května Bratři Ebenové – koncert folkové kapely v Podzámecké zahradě
  2. května Dasha s kapelou Epoque Quartet
  3. května Sluha dvou pánů (Moravské divadlo Olomouc)
  4. – 22. května Podzámecká zahrada – projížďky kočárem, návrat lodiček na Dlouhý rybník, ukázka floristiky, speciality hanácké kuchyně, zábavný kvíz pro rodiny, pétanque

Čertův poklad

  1. května – 3. června, sala terrena

divadelní představení pro děti mateřských škol a 1. stupně ZŠ

Muzikály v podzámecké zahradě

Pořádá agentura Kultura pod hvězdami

  1. června RUSALKA – účinkují Tereza Mátlová, Peter Berger, Ester Pavlů, Daniel Hůlka, Vladimír Chmelo, klavír Ahmad Hedar, harfa Markéta Doubravská
  2. června ROBINSON CRUSOE – (plnohodnotný muzikál, ne koncertní verze), účinkují Daniel Hůlka, Marian Roden, Ivana Jirešová, Šárka Vaňková a další.
  3. června PROCHÁZKA MUZIKÁLY – Petra Králová, Radovan Král (West Side Story, Kabaret, Hellou Dolly, Kdyby tisíc klarinetů, Noc na Karlštejně…)
  4. června KVÍTEK MANDRAGORY – koncertní verze muzikálu, účinkují Miroslav Etzler, Richard Genzer, Bronislav Kotiš, Michaela Novotná, Veronika Zelníčková, Nelly Řehořová

Víkend otevřených zahrad

Podzámecká zahrada, 11. – 12. června

Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad veřejnosti vznikl v roce 1998 ve Velké Británii a brzy získal velký ohlas po celé Evropě. V České republice se zahrady poprvé v rámci Víkendu otevřených zahrad otevřely v roce 2010.

Na hlavním stanovišti před sala terrenou bude prezentována zahradní technika a zahradní nářadí, zahradnické obory SOŠ sv. Jana Boska, připravena je ukázka výsadby letniček do historických ornamentálních záhonů, Lesní pedagogika společnosti Arcibiskupské lesy a statky, o zábavné hry pro děti se postará rodinné centrum Klubíčko Kroměříž. Komentované prohlídky Podzámeckou zahradou.

Památky nonstop – Nekonečná noc

Začátek 25. června 18.00, konec 26. června 18.00

Středy s odborníky

červenec – srpen 2021, začátek vždy v 17.00, vstupenky budou k dispozici v online rezervačním systému

Komentované prohlídky s odborníky z Muzea umění Olomouc, Arcibiskupství olomouckého, Územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu, Správy Arcibiskupského zámku a s odborníky přímo se podílejícími na aktuální rekonstrukci zámku.

Zámecké kulturní léto

  1. července – NATALIA OSIPOVA – Force of Nature

Baletní představení sólistky londýnského Královského Baletu a nejuznávanější primabaleríny současnosti poprvé v České republice.

  1. července – 4 SESTRY – komedie Patrika Hartla

Účinkují: Berenika Kohoutová, Jana Stryková, Ivana Chýlková, Anna Šišková, Roman Štabrňák, Kryštof Hádek, Michal Slaný

  1. července – THE MUSIC CRITIC

Účinkují: John Malkovich, vypravěč Aleksey Igudesman, housle, Tak-ock Kim, housle, Max Baillie, viola Thomas Carroll, violoncello, Hyung-ki Joo, klavír

  1. července – JOKER LIVE IN CONCERT

Hortus Magicus, 5.–7. srpna

Agentura Kulturní Morava

Podzámecká zahrada, sala terrena

Strašidlo Cantervillské

Divadelní představení, Podzámecká zahrada, 19. srpna

Hrají: Martin Zounar, Martin Pošta, Bára Štěpánová, Hanka Sršňová, Přelet S.M., Lukáš Toman Paclt, Dorota Paulik

Přehlídka historických zápřeží

Podzámecká zahrada, 23. – 25. září

  1. ročník mezinárodní přehlídky historických koňských zápřeží AIAT, při které je kladen důraz hlavně na estetiku, eleganci, tradici a dovednost vozataje. Hlavní pořadatel Hřebčinec Tlumačov.