Skalní hrad Falkenštejn okouzlí výhledem na České Švýcarsko

V národním parku České Švýcarsko je mnoho míst, která stojí za návštěvu. Jedním z nich je skalní loupežnický hrádek Falkenštejn. Užijte si návštěvu Falkenštejna, vybudovaného na skalním ostrohu, z něhož se dodnes dochovaly vytesané zbytky komnat a kaple. Ze skalního masivu, který bezpečně zdoláte po ocelovém schodišti a procházkou pochozími plochami se zábradlím, vás čeká pěkný výhled do okolí.

Poznejte Falkenštejn, sídlo loupežníků

Skalní hrad Falkenštejn nebo také Sokolí hrad najdete na severu České republiky v okrese Děčín v Národním parku České Švýcarsko, nedaleko Jetřichovic. Za zakladatele Falkenštejna jsou považováni páni z Michalovic. Od roku 1966 je chráněn jako kulturní památka.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Pozůstatky skalního hradu stojí na pískovcové skále v romantické krajině Jetřichovických skal. První písemná zmínka o hradu, který plnil funkci ochrany České stezky do Míšně a Lužice, pochází z roku 1395. V polovině 15. století obyvatelé a strážci hrádek opustili a za své sídlí si jej pak vybrali loupežníci.

Skalní hrádek Falkenštejn. Foto: Petr Fabian. Zdroj: <a href="http://www.hrady-zriceniny.cz">Hrady-zříceniny.cz</a>
Skalní hrádek Falkenštejn. Foto: Petr Fabian. Zdroj: Hrady-zříceniny.cz

Zdolejte skalní hrad po schodech a žebřících

Milovníky hradních zřícenin na Falkenštejně určitě potěší zachovalé zbytky komnaty vytesané do skály, cisterna na vodu i nejcennější nález, tzv. „Falkenštějnská madona“ – drobná keramická soška asi z 15. století. Cesta na zříceninu je tak trochu dobrodružná. Čekají vás kovová schodiště a žebříky. A potom z vyhlídkové plošiny úchvatný výhled na Havraní skálu a Jetřichovické skály. To za trochu námahy určitě stojí.
U přístupové rozsedliny pak naleznete pomníček Bohumila Kletečky, který zde zahynul v květnu 1974.

Jaké pověsti provází Falkenštejn?

I skalní hrad Falkenštejn je opředen legendami a pověstmi. Jaké příběhy se zde odehrály?
Vypráví se, že při obléhání nepřátelé zajali zbrojnoše a propustili ho pod podmínkou, že jim vydá hrad. A tak, když se vrátil na Falkenštejn, volá svého pána k oknu, že pod hradem vidí bílého jelena. Rytíř se vyklonil z okna a proradný zbrojnoš ho svrhl dolů. A od té doby na hrádku straší.
Další pověst je třeba o vězních, kteří chtěli utéct. Jeden se protáhl okénkem, ale tomu druhému, tlustému, se to už nepodařilo.
Nemilý osud potkal i loupeživou bandu, která byla chycena a většina loupežníků byla pověšena poté, co je zradila děvečka.

Nebojte se bájí a směle na skalní hrádek Falkenštejn vyrazte! Je to krásné místo, kde už (možná) nestraší. Kdo ví?

Kudy k Falkenštejnu?

Na volně přístupný skalní hrádek se nejlépe dostanete z obce Jetřichovice po žluté turistické značce. Přístupová cesta je velmi dobře značena a zabezpečena, přesto budete muset zdolat několik strmých schodišť a žebříků. Jejich úkolem je nejen bezpečný přístup na Falkenštejn, ale také ochrana chráněné kulturní památky pro další generace před opotřebením. Výstup není vhodný s dětskými kočárky a pro handicapované.

Místo výletu

Kraj: Ústecký kraj
Okres: Děčín
Obec: Jetřichovice

Kontakt

Obec Jetřichovice
Jetřichovice 24
407 16 Jetřichovice
tel.: +420 412 555 046
e-mail: urad@jetrichovicko.cz
www.obec-jetrichovice.cz
www.ceskesvycarsko.cz

Tip na fajn výlet

Vyjděte si po naučné stezce Růžová a poznejte romantický Dolský mlýn.