Výbuch pumy v Ostravě má jednu oběť, evakuovány byly desítky lidí

OSTRAVA – Dnes ráno došlo v Ostravě-Mariánských Horách k výbuchu  staré munice z 2. světové války. Narazili na ni pracovníci stavební firmy během výkopových prací. Policie na místě uzavřela okruh do vzdálenosti 300 metrů. Na místo byl k akci povolán také pyrotechnický robot. 

Exploze se udála krátce před osmou hodinou ráno na ulici Knüpferova. Podle informace policistů na místě zemřel jeden muž, druhý utrpěl zranění hlavy. Během zásahu policistů a policejních pyrotechniků policie potvrdila, že munice je z 2. světové války. „Byla to letecká puma sovětské výroby s ráží 122 milimetrů,“ řekl policejní pyrotechnik Pavel Studený.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Lidé z okruhu 300 metrů od exploze museli urgentně opustit své domovy. Jedná se o zhruba o padesát lidí. Domů se vrátili až po čtvrté hodině odpoledne poté, co místo policie prohlásila za bezpečné. „Také pyrotechnický robot byl připraven oblast prohledat, nakonec to ale nebylo nutné,“ sdělila policejní mluvčí Eva Michalíková.

Policisté zatím pracují s verzemi, jak k neštěstí došlo. „Jedna z verzí se zabývá možností, že dělník se domníval, že se jedná o starou kanalizační trubku a pokusil se ji rozbrušovačkou naříznout. Při tom nastal výbuch,“ řekla policejní mluvčí, Eva Michalíková.

Muž ve věku 49 let, který během výbuchu zemřel, utrpěl mnohočetná poranění. „Na místě těmto zraněním podlehl ještě před naším příjezdem,“ uvedl mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Humpl.

„Na místě jsme ošetřovali jednatřicetiletého muže, předpokládáme, že šlo také o pracovníka stavby, měl poranění hlavy. Výbuch ho odhodil několik metrů. Byl při vědomí. Po ošetření jsme pacienta převezli na urgentní příjem Městské nemocnice Ostrava,“ dodal ještě Humpl.