Archeologové hlásí nálezy během stavebních prací ve Veselí nad Moravou a na D55 u Bzence

HODONÍN – V centru Veselí nad Moravou narazili silničáři během prací na stavbě okružních křižovatek na kosterní pozůstatky. Archeologové je zatím datují do období 13. až 19. století. Další významné nálezy jsou na budoucí trase dálnice D55 Moravský Písek – Bzenec.

Při stavbě okružních křižovatek v centru Veselí nad Moravou mají práci i archeologové. Nalezené lidské kostry datovali do středověku i do mladších období mezi třináctým a devatenáctým stoletím. „Jedná se o část původního hřbitova. Nálezy budou ještě zkoumat. Kromě místa nálezu práce na stavbě dále pokračují,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíková. Podle archeologů jde o původní hřbitov, který se nacházel v blízkosti kostela na předměstí Veselí. „Byl postaven v první polovině třináctého století. Od třináctého století v tomto místě pohřbívali zhruba do devatenáctého století. Do rozmezí těchto období předběžně datujeme i nálezy kosterních pozůstatků. Místo budeme ještě dále zkoumat a časové určení upřesníme,“ uvedla vedoucí archeologického výzkumu Michala Přibylová ze společnosti Archaia Brno.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Další významné nálezy hlásí archeologové také z budoucí trasy dálnice D55 Moravský Písek – Bzenec. Jde o šperky, keramiku a sídlištní objekty z různých období od mladší doby bronzové až po raný středověk. Četnost nálezů hodnotí archeologové jako mimořádnou. Na stavbě dálnice probíhá příprava území.