Tábor chystá komunitní výsadbu dubů. Zapojit se můžete i vy

TÁBOR – Třicet dubů letních chce na konci dubna vysadit ve dvou lokalitách u Sídliště nad Lužnicí město Tábor. Sázení, které uspořádá Zdravé město Tábor a finančně ji podpořila Nadace ČEZ, je určeno pro táborskou veřejnost. Je však třeba se předem nahlásit.

Jak uvedl mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák, akce se uskuteční ve středu 27. dubna od půl deváté ráno. „Sraz účastníků bude u parkoviště vedle sportovního areálu Komora. Kdo má chuť se do výsadby zapojit, nahlásí se předem na email: zdravemesto@mutabor.cz,“ řekl Dvořák.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Prvních 20 registrovaných zájemců bude mít možnost si „adoptovat“ vysazený strom pověšením přívěsku se jménem (jméno se nahlásí při registraci). Výsadbu nových stromů inicioval místostarosta Václav Klecanda. „Věřím, že zapojením veřejnosti do výsadby si společně vysazené stromy vezmou obyvatelé za své, budou o ně pečovat a radovat se z nich,“ uvedl místostarosta.

Projekt má za cíl zlepšit životní prostředí a posilovat vztah obyvatel k němu tím, že se aktivně účastní jeho realizace. „Účast obyvatel se předpokládá jak na výsadbě samotné, tak poté při následné péči zaléváním v suchých obdobích. Budování komunity lidí se stejnými zájmy a vztahu obyvatel s prostředím patří mezi cíle Zdravého města,“ zkonstatoval mluvčí táborské radnice.

Účastníkům sázení organizátoři doporučují přijít v pracovním oděvu a v dobré obuvi (holínky). „Rukavice, nářadí a opékání buřtů zajistíme my,“ podotkl místostarosta.

Dosadí se proluky v aleji u rybníka, jehož hráz se tím zpevní. Dále se vysadí nová alej dubů u frekventované cesty. Ta bude v budoucnu tvořit větrolam a stín pro pohyb na cestě.