Žacléř: Staňte se na chvíli havířem v hornickém skanzenu

Pojďte s fajn výlety navštívit hornický skanzen Žacléř, který vznikl na území bývalého černouhelného dolu Jan Šverma ve východních Čechách. Čeká vás opravdu nevšední výlet do minulosti i zajímavá prohlídka dolu. Vždyť první zmínka o těžbě černého uhlí na Žacléřsku pochází už z roku 1570 a skončila docela nedávno, v roce 1992. Staňte se na chvíli havířem v dole na černé kamení!

Hornický skanzen Žacléř, to je historie pod zemí

Jak jsme vám už v úvodu prozradili, hornický skanzen Žacléř vznikl na území bývalého černouhelného dolu Jan Šverma. Skanzen je pro návštěvníky otevřený od roku 2012 obecně prospěšnou společností Důl Jan Šverma. Dobývání černého uhlí pravděpodobně předcházelo dobývání a hutnictví železných rud, o čemž svědčí i archeologické nálezy. Hlubinný důl na černé uhlí však není zcela vytěžen, vězte, že i po jeho uzavření v podzemí zůstalo zhruba 75 milionů tun černého uhlí.
Po skončení hlubinné těžby byl zachován dobývací prostor Žacléře, proto se od roku 1998 začalo s povrchovou těžbou, díky níž se podařilo odkrýt mnoho unikátních paleontologických nálezů, které jsou vystaveny ve strojovně jámy Jan.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Osvětlená těžní věž Jan. Zdroj: Hornický skanzen Žacléř
Osvětlená těžní věž Jan

Poznejte nejstarší důl na černé kamení

Procházka po zámeckých komnatách vás v hornickém skanzenu Žacléř opravdu nečeká. Naopak, navštívíte špinavé šatny (řetízkárnu), kde horníci započali svou směnu, a poté se vydáte přes cáchovnu do šachetní budovy jámy Jan, ve které se můžete se z vozíkového oběhu vydat na 52 metrů vysokou těžní věž Jan. Určitě to stojí za to, protože z věže se vám naskytne panoramatický výhled na Krkonoše, Sněžku, Vraní hory se Špičákem a samozřejmě také na celý hornický areál. Poté zamíříte do nově přístupné štoly Jitřenka, dlouhé zhruba 100 m, kde uvidíte nádhernou uhelnou sloj.
Putování hornickým skanzenem končí ve strojovně jámy Jan, kde uvidíte původní těžní stroj a můžete si zde prohlédnout expozici věnovanou důlnímu vybavení, či paleontologické nálezy.

Řetízkárna. Zdroj: Hornický skanzen Žacléř
Řetízkárna

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách Hornický skanzen Žacléř.
Motorizovaní turisté mohou parkovat u skanzenu. Pojedete-li autobusem, vystupte na zastávce Žacléř, rozcestí Bobr. Na křižovatce uvidíte ceduli Hornický skanzen, vydejte se směrem ke žlutému domu dolů z kopce. Přibližně po 1 km dojdete k vrátnici, kde najdete shromažďovací místo. Zde pak vyčkejte příchodu průvodce.

Fotografie poskytl Hornický skanzen Žacléř.

Kde najdete hornický skanzen Žacléř?

Kraj: Královéhradecký
Okres: Trutnov
Město: Žacléř

Kontakt

Hornický skanzen Žacléř
Areál Dolu Jan Šverma Žacléř
542 01 Žacléř
tel.: +420 499 409 107
mob.: +420 724 633 277
email: hornickyskanzen@djs-ops.cz
www.djs-ops.cz

Tip na fajn výlet

Pokud plánujete cestu do Krkonoš, zavítejte do města Vrchlabí, kde na náměstí Míru stojí čtyři krásné dřevěné domky s klasickými štíty, patřící pod Krkonošské muzeum. Jsou pozoruhodné nejen zvenčí, ale kouzlo historie na vás dýchne i uvnitř.