AKTUALIZACE: Někdo jen tak odcizil ze skladu tunu a půl niklu za víc než milión korun?

BEROUN– Také vás zajímá, jak může jen tak nepozorovaně zmizet tuna a půl niklu?

Podle policistů neznámý pachatel, či spíše pachatelé zatím nezjištěným způsobem vnikli v době mezi 1. až 7. dubnem do uzamčeného skladu slévárenských surovin v Buzulucké ulici v Komárově. Odtud pak odcizili celkem 1 400 kilogramů niklových destiček. Po zlodějích ale nezůstaly žádné vylomené zámky ani kamerové záznamy.

Konkrétně se jednalo o dva plechové sudy, přičemž v každém z nich jich bylo 200 kg. Dále zmizely dva velkoobjemové vaky, každý s obsahem 500 kilogramů těchto niklových destiček. V letošním roce přitom nikl kvůli válce na Ukrajině zdražil zhruba o 400 procent.  Podle odborníků může kvůli nedostatku materiálů podobných případů  krádeží přibývat.

Staňte se členy FB skupiny Noviny kraje – Středočeský a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Všechny odcizené destičky z 99% niklu jsou o velikosti 10 × 10 × 0,5 centimetru. Škoda po vyčíslení byla odhadnuta na výši okolo 1 300 000 korun českých. Pro srovnání  ukradený jeden a půl tuny vystačí slévárně zhruba na dva měsíce. Je celkem jisté, že takový náklad musel pachatel naložit  jeřábem a odvézt autem. Podle slévárny by za krádeží mohla stát třeba i konkurenční firma.

Díky velmi dobré stálosti kovového niklu vůči atmosférickým vlivům i vodě se často nanáší tenká niklová vrstva na povrchy méně odolných kovů, nejčastěji železa. Běžně se takto upravují jednoduché pracovní nástroje jako šroubováky nebo klíče, ale také některé chirurgické nástroje a pomůcky. Nikl se přidává třeba do nerezové oceli, je velmi odolný proti korozi. Zároveň je součástí třeba lithiových baterií v elektromobilech.

Policisté se nyní obrací na veřejnost s žádostí o pomoc při dopadení pachatele či pachatelů. Pokud jste si v době od 1. do 7. dubna všimli někoho podezřelého v areálu slévárenských surovin, jak odváží či nakládá sudy a látkové vaky, nebo máte jakékoliv informace, ozvěte se na tísňovou linku 158.

AKTUALIZACE: Za informaci k dopadení pachatele vypisujeme odměnu ve výši sto tisíc korun,“ informovala finanční ředitelka slévárenské společnosti Buzuluk.

Foto: Policie ČR