Podvodník nabízel ochranu před hackery, z firmy během pár hodin dostal 600 tisíc korun

ZLÍNSKO – Společnost ze Zlínska se stala obětí vychytralého podvodníka. Ten během jednoho dne dokázal obelstít padesátiletého muže a přišel si minimálně na 600 tisíc korun. Případem se nyní zabývají zlínští kriminalisté.

Celá nešťastná událost se odehrála během několika hodin. „Volající, který vystupoval pod exoticky znějícím jménem a příjmením, hovořil anglicky a nabízel obnovení licence antivirových programů, dalších operací spojených s instalací programů prostřednictvím vzdáleného přístupu. Pro realizaci nabízených služeb si dosud neznámý pachatel vyžádal zaslání citlivých údajů vztahujících se k platebním kartám, bankovním účtům a kopii občanského průkazu muže. Volající dále slíbil, že ve všech bankovních účtech prověří podezřelé platební transakce – útoky hackerů,“ přiblížila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Pro zrušení údajně podvodných transakcí požadoval potvrzení několika ověřovacích kódů zaslaných na mobilní telefon. Všechny požadované údaje včetně potvrzení vygenerovaných bezpečnostních kódů pro avizované zrušení nežádoucích plateb podvedený neznámému volajícímu zaslal. „Podle slov nešťastného muže, který celou věc po konzultaci s ekonomickou pracovnicí společnosti oznámil na policii, působil neznámý člověk důvěryhodně, vyjadřoval se velmi odborně a nabízel okamžitou pomoc s údajným napadením bankovních účtů hackery,“ uvedla Kozumplíková.

K tomuto účelu si měl muž stáhnout aplikaci AnyDesk nebo TeamViewer. „Tyto aplikace jsou určeny ke vzdálenému přístupu do počítače a za běžných okolností jsou velmi prospěšné. Prostřednictvím aplikace TeamViewer potom podvedený skutečně umožnil volajícímu přístup do svého počítače, sdělil mu přístupové heslo do aplikace a nechal naprosto cizího muže, aby pracoval s jeho daty,“ vysvětluje mluvčí.

Případem se nyní zabývají zlínští kriminalisté. „Za trestný čin podvod nyní hrozí podvodníkovi v případě jeho vypátrání a odsouzení trest odnětí svobody až pět let,“ dodala Kozumplíková.