V Praze 5 a Praze 6 vzniknou nové dětské skupiny pro stovku maličkých dětí

PRAHA – Téměř sto dětí z Prahy 5 a Prahy 6 mohou od června dát jejich rodiče do péče nových dětských skupin. Pražští radní odsouhlasili poskytnutí tří milionů korun na jejich zřízení. O novince informoval tiskový mluvčí Prahy Vít Hofman.

Vzniknou čtyři dětské skupiny, které nabídnou celkem 42 nových míst. Jelikož někteří rodiče budou  zařízení využívat jen částečně, třeba pouze dopoledne, nebo naopak jen odpoledne, či jen některé dny v týdnu, bude se moci na většině míst vystřídat více dětí.

„Více než polovina nově vytvořených míst je určena pro děti ve věku od jednoho do tří let, které ještě nemohou být přijaty do mateřské školy, nebo na ně, v případě dětí starších dvou let, většinou nezbývá místo. Do práce se tak budou moci vrátit i ti rodiče, kteří tuto možnost dosud neměli. Snažíme se zkrátka vytvářet podmínky k tomu, aby i rodiče nejmenších dětí měli možnost využít finančně dostupnou a kvalitní službu a lépe tak sladit svůj pracovní a rodinný život,“ sdělil pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

První tři dětské skupiny vzniknou v rodinném centru MAM v pražských Košířích. Centrum nyní provozuje jednu skupinu určenou pro 12 dětí. Díky úpravám v objektu, které zahrnují kuchyni, denní místnosti, šatny a sociální vybavení, vznikne v budově prostor pro další tři skupiny. Každá pojme šest dětí, přičemž dvě skupiny budou určeny pro děti do tří let. Nízký počet dětí ve skupinách kromě jiného umožní, aby je mohly navštěvovat i děti s handicapem či děti cizinců.

Čtvrtá dětská skupina bude fungovat v budově Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v pražském Veleslavíně. Ta díky rekonstrukci nabídne zázemí pro zhruba 50 dětí, z nichž bude polovina mladších tří let. „Kromě bezpečné péče a rozvoje všestranných dovedností a schopností dětí se tato skupina nadstandardně zaměří na pohybové aktivity,“ dodává radní pro oblasti školství a volného času Vít Šimral (Piráti).