Jeskyně Na Turoldu: Objevte korálové moře pod Pálavou

Jako na procházce po mořském dně korálového útesu se vám bude jevit návštěva unikátní jeskyně Na Turoldu. Nenechte si ujít tento velkolepý zážitek pod vrchem Turold v samém srdci Pálavy. Na rozdíl od ostatních zpřístupněných jeskyní vznikla jeskyně Na Turoldu na zlomech a puklinách ve druhohorních vápencích. Poznejte unikátní turoldskou výzdobu, která nemá v našich jeskyních obdoby. 

Jeskyně Na Turoldu, to je unikát pod Pálavou

Vstupte s námi do nitra země v přírodní rezervaci Turold v chráněné krajinné oblasti a biosférické rezervaci Pálava. Jeskyně Na Turoldu je zcela výjimečná, neboť spolu s Liščí dírou je jediným zpřístupněným a také největším jeskynním systémem v druhohorních vápencích v České republice o celkové délce 3100 metrů. Najdete ji nedaleko Mikulova v opuštěném kamenolomu, kde byla objevena při těžbě kamene roku 1951.
Je složitým a mimořádně členitým systémem chodeb síní a dómů o sedmi patrech a stěny má místo krápníků tvarované a zdobené unikátní „Turoldskou výzdobou“. Pojďte se seznámit s jedinečnou památkou ve vinařském kraji!

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Jeskyně Na Turoldu, sestupná chodba. Foto: Jiří Kolařík. Zdroj: Správa jeskyní ČR
Jeskyně Na Turoldu, sestupná chodba. Foto: Jiří Kolařík. Zdroj: Správa jeskyní ČR

Cesta do nitra země za mamutem i medvědem

Prohlídková trasa začíná 15 metrů dlouhou Sestupnou chodbou, jejíž stěny zdobí třpytivé krystaly a jehličky kalcitu. Pokračuje do Balvanitého dómu, po jehož pravé straně se vám otevře úchvatný pohled do nižších částí jeskyně. Povšimněte si pozoruhodné modelace stropu i bočních partií, které dokládají výrazný vliv vodní eroze i koroze na vznik a vývoj těchto prostor. Levou stranu dómu lemuje puklina, která ústí do Horních pater jeskynního systému.
Po kamenných schodech sestoupíte do Netopýřího dómu, jehož pojmenování napoví, že je to oblíbené místo nočních letců, kteří zde zimují.
Netopýří dóm je křižovatkou do dalších jeskyních chodeb. V jedné z nich si můžete prohlédnout kosti mamuta, pratura, prakoně i medvěda, nalezené v odlámaných jeskyních na Turoldu, i druhohorní zkameněliny mlžů a plžů z Pálavských vrchů.

Jezerní dóm v jeskyni Na Turoldu. Foto: Petr Zajíček. Zdroj: Správa jeskyní ČR
Jezerní dóm v jeskyni Na Turoldu. Foto: Petr Zajíček. Zdroj: Správa jeskyní ČR

Za kulturistou či psem do jeskyně Na Turoldu

Vydejte se s dětmi do pohádky? Při procházce jeskyní pod Turoldem totiž navštívíte jednu Pohádkovou síň. Zdobí ji navětralé dolomitizované partie vápenců, jejichž bizarní tvary připomínají nejrůznější figurky. A právě malí návštěvníci mají tu největší fantazii, takže v nich vidí madonu, kulturistu, psa, hokejového brankaře, nebo zříceninu hradu. Dno prostor zde vyplňuje v jeskyních neobvyklý, bílý vápencový písek.

Za smaragdovou krásou turoldské jeskyně

Poslední zastávkou, kam sestoupíte z Netopýřího dómu, je Jezerní síň. Ocitnete se tak přímo pod úrovní vchodu. Síň je periodicky zaplavována vzedmutou hladinou spodní vody, která tu vytváří několik působivých, smaragdově zelených jezírek.

Pizolity v jeskyni Na Turoldu. Foto: Petr Zajíček. Zdroj: Správa jeskyní ČR
Pizolity v jeskyni Na Turoldu. Foto: Petr Zajíček. Zdroj: Správa jeskyní ČR

Turistické informace

K jeskyni Na Turoldu se dostanete od správní budovy 350 metrů dlouhým úsekem naučné stezky a geoparku, areálem bývalého kamenolomu v přírodní rezervaci Turold.
Prohlídka jeskyně z důvodu fyzické náročnosti není vhodná pro osoby s pohybovými problémy.
Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách Správa jeskyní ČR.

Kde leží jeskyně Na Turoldu?

Kraj: Jihomoravský
Okres: Břeclav
Město: Mikulov

Kontakt

Správa jeskyní ČR
Jeskyně Na Turoldu
U Lomu 54
692 01 Mikulov
tel.: +420 519 321 718
e-mail: turold@caves.cz
www.caves.cz/jeskyne/jeskyne-na-turoldu

Tip na fajn výlet

Navštivte krásný barokní zámek Mikulov v krajině pod Pálavou. Sídlí v něm Regionální muzeum, které nabízí mnoho zajímavých expozicí. Přijeďte se podívat na Zámeckou knihovnu nebo na obří sud na víno.