Milostivé léto pomohlo tisícům dlužníků

PRAHA – Díky Milostivému létu, které skončilo koncem ledna, si mohli mnozí lidé vyřešit své exekuce kvůli nesplaceným poplatkům a pokutám. Měli příležitost zaplatit mnohem menší částku a vyvázat se tak z exekučního řízení. Například Dopravní podnik hl. m. Prahy, který evidoval zdaleka nejvíce exekucí, úspěšně uzavřel 10 908 případů. Údaje k Milostivému létu nejsou ještě konečné, exekutoři stále velkou část pohledávek dosud nevyřídili.

„Nejvíce dlužníků evidoval Dopravní podnik hl. m. Prahy, z celkem 173 tisíc exekucí za jízdu bez platného jízdního dokladu a neuhrazenou přirážku k jízdnému (v tomto případě se jednalo o součet všech případů od roku 1993 do konce loňského srpna) bylo uzavřeno 10 908 případů. Největší zájem byl přitom v posledních 14 dnech akce. Exekuce byla tímto způsobem ukončena u 6,3 % lidí z těch, kteří dlužili pražskému dopravnímu podniku, jedná se tak o výrazně vyšší úspěšnost než u jiných dopravních podniků v České republice,“ sdělil v tiskové zprávě tiskový mluvčí města Vít Hofman.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Praha se do akce Milostivé léto zapojila ve velké míře. Magistrátní odbor daní, poplatků a cen evidoval 3 600 dlužníků s celkovým dluhem 318 milionů korun. V průběhu akce zaplatilo 57 lidí své pohledávky celkem za 1,6 milionu korun. U odboru hospodaření s majetkem zaplatilo celkem 45 lidí své dluhy na nájemném přibližně za 3,25 milionu korun. U Správy služeb hl. m. Prahy bylo zastaveno 18 exekucí u vymáhaných pohledávek za odtahy aut celkem za 700 000 korun. Také Pražská plynárenská získala na 136 pohledávkách přes 2,3 milionu korun. A Pražským službám zaplitili tři dlužníci své dluhy za 31 tisíc korun.

„Jasně se ukázalo, že malých dluhů se lidé zbavovali ve velkém množství, naopak u vyšších pohledávek nebyli schopni uhradit původní sumu bez příslušenství. Navrhujeme, aby se tato skutečnost zohlednila v případě opakování projektu Milostivé léto a byl dlužníkům umožněn například splátkový kalendář ve spolupráci s dluhovou poradnou,“ dodává radní pro oblast legislativy Hana Kordová Marvanová.