U kryptoměn se nesmí podléhat panice

Před několika lety pojem kryptoměny skoro nikdo neznal. A dneska se i amatérští investoři ptají, kde si mohou taky koupit bitcoin, aby se svezli na vlně zbohatnutí. Jednoduchý recept na to ale není. Cena kryptoměn stoupá a vyhrává ten, kdo správně vsadí na intuici.

Před tím, než se někdo naštve na malé výnosy z investičních fondů a začne si googlovat kryptoměny, musí si ujasnit několik otázek. Dokážu pochopit, jak vydělávat na kryptu? Jak si zabezpečit virtuální měnu, aby ji někdo neukradl? Jak vysoká ztráta mě (ne)položí?

Investovat chytře

Před kryptoměnami se nedají zavírat oči. Zlatá horečka se přehnala hlavně v roce 2021, kdy se do obchodování pustili i velcí hráči, kteří jim zvyšují stabilitu. Například Elon Musk dokázal s vývojem bitcoinu udělat doslova kotrmelce. Stačil mu k tomu jediný tweet, aby se cena vyšplhala o neuvěřitelný skok dopředu. Naopak s válkou na Ukrajině zažívají ostřílení investoři i amatéři nemalá překvapení, jak se jejich investice tenčí.

Základem investování s kryptoměnami je nepanikařit a nenechat se strhnout FOMO efektem. Připomíná to spíše počítačovou hru. Člověk se zaregistruje na konkrétní doméně, kde se dá obchodovat, a pak už jen sleduje čísla. Kupuje, prodává, nadává, slaví. Zběsilé nakupování, nebo prodávání ničemu nenahrává. Historie ukázala, že je lepší měnu držet než si s ní denně pohrávat. Budoucnost vývoje ale nelze předvídat. Platí tedy zásada – investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.

Teď ještě neprodávat

Boom kolem kryptoměn už měl své předchůdce. Podobný blázinec byl v 17. století kolem cibulek tulipánů. Lidé kvůli nim zastavovali i celé domy, aby jejich cena nakonec splaskla stejně jako marka v době krize ve 20. letech 20. století. I kryptoměny sází na spekulativní horečku, takže vyzrálé je spočítat si, kolik chci vydělat – a v té chvíli prodat, nebo kam až můžu zajít do mínusu. Kdo se necítí silný v obchodování, může svoji důvěru vložit do online brokerů. Důležitým upozorněním je hlavně to, že po skončení daňového období je třeba přiznat svůj výdělek.