Zlínští záchranáři začnou v ostrém provozu testovat nový elektromobil

ZLÍN – Vozový park krajských záchranářů dočasně rozšířil elektromobil značky Volkswagen. Včera si jej převzali na zkoušku od autorizovaného prodejce. Auto poháněné čistě elektrickou energií budou používat v rámci neodkladné přednemocniční péče jako jediní v republice.

Do ostrého provozu coby lékařský vůz v systému rendez-vous se nasadí v nejbližších dnech. Cílem je zjistit, zda a za jakých podmínek by bylo možné elektromobily v budoucnu využívat. „Naši řidiči v rámci tohoto projektu otestují a vyzkouší automobil v ostrém provozu a posléze nám poskytnou zpětnou vazbu. Jejich náměty, návrhy a postřehy poslouží k efektivnímu způsobu směřování dalšího vývoje využití elektromobilů zdravotnickou záchrannou službou,“ uvedl ředitel ZZS ZK Josef Valenta.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podle něj je možné, že se elektromobily už v nejbližších letech stanou běžnou součástí vozového parku krajské záchranky. „Minimálně to nemohu vyloučit. Technika, technologie a vývoj k tomu dozajista směřuje,“ potvrdil Valenta.

Elektromobil Volkswagen ID.4 GTX vyjede do ostrého provozu během dne, v noci se bude dobíjet v garážích výjezdové základny. „Nabíjení ID.4 GTX probíhá kabelem s koncovkou na 380 V, na což jsou výjezdové základny připraveny. Nebylo tedy potřeba podniknout žádné stavební či jiné úpravy. Reálný dojezd elektromobilu Volkswagen ID.4 GTX 1 na jedno nabití se pohybuje v rozmezí 340 až 480 kilometrů. Vůz s pohonem všech kol a výkonem 220 kW zrychlí z 0 na 100 km/h za 6,2 sekundy,“ popisuje mluvčí krajských záchranářů Jakub Omelka.

Vůz nejdříve vyzkouší řidiči z výjezdové základny na Peroutkově nábřeží ve Zlíně. Postupně by se mohl dostat i k dalším řidičům ze základen v Otrokovicích, Slavičíně, Kroměříži a Uherském Hradišti.

Foto: ZZS ZK
Foto: ZZS ZK
Foto: ZZS ZK
Foto: ZZS ZK
Foto: ZZS ZK
Foto: ZZS ZK
Foto: ZZS ZK
Foto: ZZS ZK
Foto: ZZS ZK