Evropský unikát! Ve zlínské zoo dovádí dvouměsíční mládě gaurů indických

ZLÍN – Zlínská zoo se může chlubit dalším mimořádným chovatelským úspěchem. Podařilo se tu odchovat mládě gaura indického, největší tura na světě. „O mimořádnosti odchovu svědčí i skutečnost, že za uplynulých 12 měsíců je zlínská samička jediné mládě, které se v evropských zoo narodilo,“ vyzdvihla mluvčí zlínské zoo Romana Mikešová.

Samička přišla na svět v polovině února. Chovatelé jí zatím říkají Doubravka, v budoucnu ale dostane oficiální indické jméno.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Prozatím je samička ve skvělé kondici a zdárně prospívá. „Matka se o mládě příkladně stará, je velmi pečlivá. Porodní váhu telete chovatelé odhadli na 35 kilogramů, nyní podle jejich odhadu samička váží již mezi 50 a 60 kilogramů. Nového člena také perfektně přijalo stádo. Prvních 14 dní po porodu samice s mládětem strávila odděleně v malém venkovním výběhu, spojení se zbytkem stáda proběhlo právě zde,“ uvedl zoolog Zdeněk Čech.

Stádo gaurů včetně mláděte každý den již vychází do rozlehlého venkovního výběhu v asijské oblasti zoo. Zde jej mohou obdivovat i návštěvníci zoo. „V současné době je tele odkázané na mateřské mléko samice, začíná však už také ochutnávat stébélka trávy nebo sena,“ doplnil zoolog Čech.

Foto: archiv Zoo Zlín

Zlínští gauři jsou mimořádným přínosem ve snaze při znovuobnovení evropského chovu

Zlínská zoo začala s chovem gaurů v roce 2019, kdy z indické Zoo Mysore získala čtyři zvířata. Je to poprvé po půl století, co se podařilo gaury přivézt do Evropy. Evropská populace čítá 32 jedinců, dva samci a dvě samice jsou tak klíčové pro celých chovný program.

Gauři indičtí jsou obrovská a impozantní zvířata. Kohoutková výška u dospělých samců překračuje dva metry, samice měří kolem 170 centimetrů. Hmotnost činí 700 až 1000 kilogramů, samci však mohou dosáhnout hmotnost až jeden a půl tuny. Obě dvě pohlaví zdobí mohutné rohy, které dorůstají až do délky 115 centimetrů. Jejich srst je zbarvena v různých odstínech hnědé, rezavé až černé barvy, nohy však mají kontrastně světlé. Jsou to stádová zvířata s výraznou hierarchií, stádo vede dominantní samec.

Domovinou gaurů jsou zalesněná pohoří jižní a jihovýchodní Asie. Navzdory své mohutnosti se umí v terénu pohybovat s neuvěřitelnou lehkostí. Základní potravu tvoří traviny, byliny, větve keřů.

Populace zvířat ve volné přírodě se odhaduje něco málo přes 20 000 jedinců. Patří mezi ohrožená zvířata, jejich početní stavy neustále klesají především kvůli ničení životního prostředí a nelegálnímu lovu.

Foto: archiv Zoo Zlín
Foto: archiv Zoo Zlín