Poznejte Domažlice, město chodských tradic

Pokud obdivujete chodský kroj, dudáckou muziku, chodské nářečí, koláče a lidové zvyky a tradice, pak neváhejte a určitě navštivte Domažlice. Město je přirozeným centrem Chodska a také jednou z posledních národopisných oblastí v České republice. Je to místo, kde se setkávají tradice a kultura v moderní době. Domažlice vás vítají… Pote k nám hyjtu!

Vítejte hu nás! Vítejte v Domažlicích!

Město Domažlice najdete v česko-německé příhraniční oblasti, na úpatí Českého lesa s nejvyšší horou Čerchov (1042 m n. m.). Zaslechnete-li zurčení řeky, vězte, že slyšíte správně. Městem protéká říčka Zubřina. Už od pradávna tudy vedla významná obchodní stezka z Čech do Bavorska. Kolem roku 1265 založil král Přemysl Otakar II. hrazené královské město, přístupné třemi branami a brankou. Zbytky městského opevnění, Dolejší bránu a Bezděkovskou branku můžeme obdivovat i dnes.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Chodský hrad v Domažlicích. Zdroj: Městské informační centrum Domažlice
Chodský hrad v Domažlicích

Procházka za pamětihodnostmi Domažlic

Dominantou města je „šikmá“ věž ojedinělého válcového tvaru, která je vychýlená ze své svislé osy o téměř 59 cm. Sloužila jako městská hláska původně stojící samostatně, časem splynula s děkanským kostelem Narození Panny Marie, ve kterém najdete největší skleněný basreliéf v Čechách. Kostel byl výrazně přestavěn v období baroka, z období gotiky se dochovala kaple sv. Barbory a části zdiva.

Pokud se rádi kocháte výhledem na krásy naší vlasti z ptačí perspektivy, pak neváhejte a vystoupejte po 194 schodech na věž. Odměnou vám bude překrásný výhled na centrum města i pásma Českého lesa a Šumavy.

Domažlické náměstí tvořené měšťanskými domy s podloubím a postranními ulicemi s řadou malebných zákoutí byly vyhlášeny městskou památkovou rezervací. Jste-li zvídaví turisté, pak určitě navštivte Muzeum Chodska, které je úžasnou procházkou chodskou historií.

Kašna na náměstí Míru v Domažlicích. Zdroj: Městské informační centrum Domažlice
Kašna na náměstí Míru v Domažlicích

Strážce nočního klidu vás ohlídá

Víte, že k živé tradici Domažlic patří noční pochůzky ponocného městem a jeho zpěv? Tuto úžasnou atmosféru nočního města můžete zažít v červenci a v srpnu na náměstí Míru u věže. Uslyšíte pět chválu Hospodinu a nabádat před ohněm z ochozu věže. A nezapomeňte na fotoaparát, neboť obrázek ponocného v historickém kostýmu s halapartnou a lucernou bude ideálním suvenýrem z výletu či dovolené.

Procházka oázou zeleně

I v rušném městě lze najít klidné místo plné zeleně zvoucí k procházkám. Vydejte se na vycházku krásným parkem, po cestičkách naučné stezky. Domažlické arboretum vzniklo jako součást Státní školy pro hajné a lesní v letech a skýtá ostrůvek plný zeleně k odpočinku, relaxaci i poznání botaniky a zoologie šumavských lesů.

Expozice v Muzeu Chodska. Zdroj: Městské informační centrum Domažlice
Expozice v Muzeu Chodska

Pote k nám hyjtu!

Zažijte atmosféru města Domažlice při Chodských slavnostechVavřinecké pouti, největší a nejstarší národopisné slavnosti v západních Čechách, která se koná po svátku sv. Vavřince (10. srpna). Bohatý kulturní program na vás však čeká po celý rok. Nejen Domažlic, ale i okolí města nabízí celou řadu turisticky zajímavých míst pro pěší i cyklisty. Pote k nám hyjtu! = Přijďte k nám!

Fotografie k článku poskytlo Městské informační centrum Domažlice.

Kde najdete Domažlice?

Kraj: Plzeňský
Okres: Domažlice
Město: Domažlice

Kontakt

Město Domažlice
Chodské náměstí 96
344 01  Domažlice
tel.: +420 379 725 852
e-mail: infocentrum@idomazlice.cz
www.idomazlice.cz
www.chodskeslavnosti.cz

Tip na fajn výlet

V rámci cestovatelského tipu na výlet vás zveme do městečka Kdyně a jeho okolí v Plzeňském kraji. Malebná kopcovitá krajina, obklopená lesy, loukami a hradními zříceninami, leží mezi Českým lesem a Šumavou. Milovníkům přírody, ale také historie a kultury, má rozhodně co nabídnout.