V boji o nálezy kostí dinosaurů docházelo i na pěsti!

Mohly by být představy o dracích a dalších mýtických bytostech odrazem toho, že lidé nalézali kosti dinosaurů?

Objevy

Roku 1677 Angličan Robert Plott vydal knihu o přírodopisné historii Oxfordshire, v níž byly první kresby dinosauřích kostí. Přestože se věřilo, že se jedná o kosti slona, kterého do Anglie kdysi přivezli Římané, ve skutečnosti šlo o stehenní kost masožravého dinosaura.

Někdy kolem roku 1815 byly v dolech na vápenec v Oxfordu vykopány kosti. Docent geologie William Buckland z univerzity v Oxfordu pak jako první popsal a pojmenoval dinosaura a roku 1824 mu dal jméno Megalosaurus.

Anglický lékař Gideon Mantell objevil zkamenělé zuby nezvyklého zvířete a roku 1825 jej nazval Iguanodon. Byl přesvědčen, že jde o zuby velkého býložravého ještěra, a to i přesto, že vědci byli proti.

V těch dobách název dinosaurus ještě neexistoval. K zařazení jako dinosauři (Dinosauria) došlo až o několik let později, když kosti prozkoumal vědec Richard Owen a zjistil některé rozdíly v porovnání s jinými plazy. Pojem dinosaurus (strašný ještěr) razil Owen teprve roku 1842. A pohled na život v druhohorách se tak pronikavě změnil.

Výstava

V roce 1854 byly pod vedením Owena zhotoveny modely Iguanodonta, Megalosaura a Hylaeosaura z betonu, kamene, dlaždic a oceli. Před zahájením výstavy v Londýně Owen pozval významné vědce na hostinu uvnitř nedokončeného modelu Iguanodona. Na rozdíl od dnešních představ byli tehdy Iguanodon a Megalosarurus rekonstruováni jako po čtyřech končetinách se pohybující zvířata (čtvernožci).

Válka o kosti

Dva američtí vědci, Edvard Cope a Othniel Charles Marsh, bývali přátelé. Rázem se na konci 19. století ale rozkmotřili, když se snažili vzájemně trumfovat při objevování dinosaurů na západě Ameriky.

Oba disponovali týmy spolupracovníků, kteří hledali a vyhrabávali fosilie. V boji o nálezy došlo i na pěsti! A tak střety obou týmů a vědecké polemiky mezi Copem a Marshem vešly ve známost jako války o kosti. Ovšem týmy obou tehdy, tedy v letech 1877 – 1895, objevily mnoho nových druhů dinosaurů, kupříkladu Diplodoka, Allosaura nebo Camarasaura.