Pokud řešíte, jakou sladkou dobrotu kromě tradičního beránka připravit na Velikonoce, tento nepečený a poměrně rychlý recept, může být pro vás tou správnou volbou.
Suroviny
200 g másla (hery)
500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
2 vanilkové pudinky
cukr dle chuti
250 ml silné svařené kávy
250 ml vody
2 balení sušenek typu BeBe (na jedno balení připadá cca15 ks sušenek)
120 g čokolády na vaření
Kakao
(Recept na dvě skládačky. Pokud vám s´tačí jedna. můžete samozřejmě vše vydělit dvěma.)
Krém
Tvaroh a tuk vytáhneme z lednice s předstihem, protože jsou-li suroviny příliš studené, mají tendenci přispět ke „zdrcnutí“ krému. Nejdříve uvaříme kávový pudink. Připravíme si 300 ml silné kávy. (Pokud děláme turka, usazeninu scedíme a vyhodíme.) Takto připravenou kávu dáme do kastrůlku a přivedeme k mírnému varu. Zvlášť v hrníčku rozmícháme 2 sáčky vanilkového pudinku ve 250 ml studené vody a vše za stálého míchání přidáváme do vařící kávy. Dle chuti osladíme a necháme vychladnout.
V mezičase rozmícháme v míse šlehačem máslo a opatrně po menších dávkách vmícháme vlažný kávový pudink. Až jej všechen zapracujeme, přidáme opět postupně tvaroh. Výsledkem by měl být hustší krém.
Postup
Oplatky namažeme vždy po jedné straně krémem a skládáme je k sobě na stojato. Sušenky můžeme postavit na výšku, viz fotka, nebo na šířku, pak bude skládanka menší, ale zato širší.
Jednotlivé namazané sušenky k sobě jemně přitiskneme. Nakonec celou „skládačku“ potřeme zbytkem krému a polejeme čokoládovou polevou, případně posypeme strouhaným kokosem. Necháme ideálně 24 hodin v chladu odležet. Krájíme šikmo. Pokud máme tmavé a světlé sušenky, střídáme je. Řezy pak budou dvoubarevné.
Poleva
Jelikož čokoláda obsahuje již sama o sobě mnoho tuku, nebudeme postupovat klasicky a přidávat ještě další tuk, ale vystačíme si s vodou. Čokoládu nalámeme na menší kousky, dáme do malého kastrůlku a mírně podlijeme malým množstvím vařící vody. Na velmi mírném plameni a za ustavičného míchání čokoládu rozpustíme. Přidáme trochu kakaa, které směs zahustí. Musíme pořádně rozmíchat. Směs nesmí být příliš tekutá, aby z dezertu nestekla.