Kolo nebo motorka? Policisté kontrolovali koloběžky a elektrokoloběžky

OLOMOUCKÝ KRAJ – Pokud vyrazíte na koloběžce, stáváte se cyklistou se všemi právy a povinnostmi. V případě elektrokoloběžky je to o něco složitější, při splnění určitých podmínek se můžete dokonce stát „motorkářem“. Policisté v kraji před Velikonocemi kontrolovali koloběžkáře a jejich stroje.

S příchodem jara začíná v silničním provozu opět sílit podíl koloběžek a stále oblíbenějších elektrokoloběžek. „Je třeba si uvědomit, že užívání takového prostředku zejména městské mobility má svá pravidla a v případě jejich nedodržení se takový uživatel může vystavit postihu ze strany policistů, ne-li zranit sebe, či někoho jiného,“ upozornila policejní komisařka Alena Dudešková. Ještě před Velikonocemi se policisté zaměřili na kontrolu těchto jednostopých strojů a jejich uživatelů. Koloběžkáře upozorňují hlavně na skutečnost, že uživatel koloběžky je cyklistou se všemi právy a povinnostmi, koloběžka je zařazena mezi jízdní kola a podléhá povinné výbavě. Můžete se s ní mimo jiné vydat na silnici, využit cyklostezek, nelze ji však k jízdě užít na chodníku, ani k přejíždění přechodů pro chodce. Tam ji můžete pouze vést.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V případě, že chcete k jízdě užívat elektrokoloběžku bez povinné registrace a bez nutnosti mít řidičák, pak musí taková elektrokoloběžka mít maximální rychlost 25 kilometrů za hodinu a výkon elektromotoru nesmí překročit 250 W, nebo maximálně 1000 W u dodatečně namontovaného motoru. Pokud elektrokoloběžka nesplňuje některou uvedenou podmínku, již se jedná o motocykl (vozidlo kategorie L). Řidič takového vozidla musí mít příslušné řidičské oprávnění, vozidlo podléhá registraci, musí mít sjednané pojištění odpovědnosti z provozu, jeho řidič je za jízdy povinen užít ochrannou přilbu schváleného typu a chránit si zrak.

„Kontroly ze strany policistů budou v tomto směru i nadále pokračovat,“ uzavřela Dudešková.