Český Krumlov představil program akcí. Letos budou opět v plné parádě

ČESKÝ KRUMLOV – Po období rušených, přesouvaných či jinak omezovaných akcí a událostí se letos můžeme v Českém Krumlově opět těšit na rušnou a pestrou kulturní sezónu. Po dvouleté pauze se dočkají fanoušci největšího krumlovského historického festivalu – Slavností pětilisté růže, do svého původního letního termínu se vrací Mezinárodní hudební festival, v obvyklém rozsahu se uskuteční i další tradiční kulturní a sportovní akce. A chystají se i novinky.

Letošní sezóna slavností a festivalů odstartovala v Českém Krumlově oslavou Velikonoc. Víkendový Kouzelný Krumlov na přelomu dubna a května pak přijde s májovým jarmarkem, bohatým programem pro děti v Městském parku, lampionovým průvodem a večerní tajemnou stezku v klášterech. Předposlední květnový víkend bude kouzelný zejména pro tisícovky fanoušků rychlých kol – do města zavítá Rallye Český Krumlov, letos opět v tradičním jarním termínu, konkrétně 20.–21. května 2022.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nabídka Českého Krumlova na poli prezentace výtvarného umění bude od 1. června, po již kultovním Egon Schiele Art Centru, bohatší o další jedinečný prostor. Výstava největší mezinárodní sbírky dětské knižní ilustrace v Evropě, kterou město Český Krumlov zakoupilo od nakladatele a sběratele Otakara Božejovského, bude prvním počinem nového labelu českokrumlovských klášterů, 3+ galerie. „Chceme 3+ galerii etablovat jako interaktivní kreativní prostor, ve kterém můžete snít s otevřenýma očima, poznávat, hrát si i tvořit. Vedle výstav bude i nadále její součástí oblíbená interaktivní expozice s historickou hernou a také řemeslné dílny. Přestože jádrem 3+ galerie bude umění věnované dětem, naplníme ji obsahem, který nadchne a zabaví i dospělé,“ představuje nový projekt Ivo Janoušek, místostarosta pro kulturu a programový kurátor Klášterů Český Krumlov.

Další z taháků krumlovské sezóny, Otáčivé hlediště, ožije v zámecké zahradě letos již 4. června. Jihočeské divadlo pro diváky na tuto sezónu připravilo dvě novinky: rodinné představení Úplně celá česká historie a scénické zpracování Händelova oratoria Mesiáš. Reflektory nad „otáčkem“ zhasnou až 11. září.

O víkendu 17. až 19. června se po dvouleté přestávce vrátí do města Rožmberkové a Slavnosti pětilisté růže®. „Téma letošního ročníku je příhodné: Návrat pětilisté růže. Krumlováci a návštěvníci města se opět mohou ocitnout v době renesance a vychutnat si atmosféru slavícího města. Hlavními body programu jsou denní i noční historické průvody, ve kterých účinkuje přes 700 osob, rytířský turnaj připomínající legendu Dělení růží, exhibice a ukázky práce s koňmi, historické trhy či slavnostní ohňostroj nad městem, nebudou chybět dobové hry, divadlo, historický tanec, šermíři, kejklíři, fakíři a ohňové show. Novinkou je letošní online předprodej vstupenek za zvýhodněnou cenu v síti GoOut, který byl spuštěn začátkem dubna,“ říká Jan Vozábal, ředitel Městského divadla Český Krumlov, které slavnosti každoročně organizuje.

Do doby baroka nás pak na konci června přenese Barokní noc na zámku Český Krumlov, která pro změnu zprostředkuje atmosféru šlechtických slavností v 18. století. Tato jedinečná příležitost se naskytne 24. a 25. června a zároveň tak zahájí 36. ročník Festivalu komorní hudby, který potrvá do 3. července a nabídne koncerty od duchovní hudby po jazz.

Hudebním vrcholem léta bude Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, který se vrací do svého tradičního červencovo-srpnového termínu. Na programu 31. ročníku je téměř dvacítka hudebních událostí od zahajovacího koncertu Jihočeské filharmonie na hladině jezírka v zámecké zahradě 15. července až po Operní galavečer, který festival 6. srpna uzavře.

Do letního a podzimního kulturního dění v Českém Krumlově se promítne také celoroční projekt Národního památkového ústavu pod názvem Rok šlechtických slavností. Zaměřený je na fenomén slavnostních okamžiků, které byly nedílnou součástí života na hradech a zámcích. „Zapojeno do projektu je 32 památek, přičemž celé téma shrne výstava Šlechtické slavnosti a zábavy, která bude otevřena v nové Zámecké galerii v Českém Krumlově od července do listopadu 2022. Zážitek z výstavy umocní doprovodný program pro děti nebo dobové hřiště na II. zámeckém nádvoří. Dalšími akcemi budou vedle výstavy tematické kurátorské prohlídky, přednášky nebo kurzy dobových tanců pro veřejnost. Zámek Český Krumlov bude zároveň hlavním centrem tradiční Hradozámecké noci, která se uskuteční 27. srpna napříč republikou,“ uvádí Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Jestliže letní sezóna v Českém Krumlově slibuje kulturní zážitky od hudby přes divadlo až po slavnosti z dob dávno minulých, v poslední třetině roku se mohou domácí i přespolní do Krumlova těšit třeba na tradiční Svatováclavské slavnosti či festival vína a od konce listopadu samozřejmě i na bohatý adventní a vánoční program, který celoroční řadu slavností a akcí v Českém Krumlově uzavře.